Русија

РУСИ СЕ ВЕСЕЛЕ: Лукавство је стварно упалило

Фото: Јутјуб

РУСИЈА и Украјина су и даље извори најважнијих вести на свету, збивања из тих држава се прате из минута у минут, уживо, али постоје и пратећи догађаји до којих су довела војна дејства, а који привлаче огромну пажњу светске јавности. Спорт је један од сегмената живота на које је рат такође утицао, а фудбал, као најпопуларнија спортска дисциплина, посебно је занимиљив ових дана, због руске ситуације у њему.

Готово целог децембра 2022. се у руским медијима могло видети да Фудбалски савез Русије размишља о  напуштању УЕФА и преласку у  Азијску фудбалску конфедерацију (АФЦ) и то јер руски клубови, а и репрезентација Руске Федерације, не могу да играју на међународној сцени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Док су многима те гласине биле прилично невероватне, јер су досад само две државе промениле „фудбалски континент“ (пре више од десет година то су учинили Казахстан, који се придружио УЕФА, те Аустралија, која је напустила „Океанију“ и „прешла“ под азијску фудбалску капу), било је јасно да се „нешто озбиљно иза брда ваља“ када су се средином децембра хитно огласили УЕФА и ФИФА, док су данас Руси открили нешто веома повољно по њих:

Европска кућа фудбала је позвала на састанак свог Извршног комитета и председника Фудбалског савеза Русије (РФС), Александра Дјукова, што је друга сјајна вест за Русе, након недавне да је УЕФА почела да формира радну групу чији ће задатак бити да „трасира“ повратак руског фудбала, како репрезентације, тако и клубова, у међународна такмичења под њеним окриљем.

„Састанак Извршног комитета на коме ће учествовати и први човек РФС-а Дјуков биће одржан у данима који су пред нама“, наводи руске новинска агенција РИА Новости.

Како се до овога дошло?

Светска и европска фудбалска организација су у децембру поручиле да „свакако, до даљњег остају на снази санкције по којима Русија не може да игра на међународној фудбалској сцени“, чиме су хтеле да предупреде да челници руског фудбала наставе „азијском стазом“ којом су се упутили. Ово понајвише јер би за за две велике институције фудбала био велики скандал да организатор Мундијала који је претходио недавно одржаном у Катару, „промени континент“ незадовољан третманом. Санкције којима се руски фудбал кажњава због руске политике су једно, и свакако не вечне, али трајни шамар који би УЕФА, па и ФИФА добили „селидбом“ Руса из Европе у Азију је нешто сасвим друго.

Међутим, Русе поменуто подсећање на актуелне забране није омело да наставе са састанцима, па су тако и половином децембра најавили седницу Извршног одбора ФС Русије, па је одржали и 27, а најавили коначну одлуку за 31. децембар.

А онда је председник руске куће фудбала, Александар Дјуков, најавио да се „до даљњег одлаже одлука о пребацивању из УЕФА у АФЦ“, те да су челници руског Савеза једногласно донели решење да се оформи радна група која би са колегама из УЕФА изградила „стазу повратка“ Русије у међународна такмичења.

Шта се ново догодило на релацији УЕФА – Русија?

Руска агенција РИА Новости је јавности своје земље почетком јануара саопштила радосну вест:

„УЕФА ће до краја ове седмице формирати радну групу за повратак руског фудбала на међународна такмичења“.

То је за поменуту агенцију изјавио Максим Митрофанов, генерални секретар Фудбалског савзеа Русије.

– Планирано је овонедељно формирање те УЕФА радне групе. Видећемо ко ће се томе још прикључити. Све је ствар договора, а обе стране ће дати своје предлоге. Сада се то ради на већ стандардан начин – открио је Митрофанов.

Русе одушевио један потез УЕФА

Овој причи треба додати и део недавног извештаја популарног руског спортског портала „Шампионат“, у коме се наводи следеће:

„У речима шефа Савеза јасно је да обе стране не желе да прекину контакте и разматрају све могуће начине за сарадњу. То укључује и дечји фудбал, који би могао да буде рецепт за повратак на велике турнире. Дјуков је то назвао зраком светлошћу с разлогом:

– Чињеница да УЕФА наставља да нам помаже са програмима за фудбал за децу је зрак светлости, који нам омогућава да рачунамо на могућност договора. Наставићемо „шатл дипломатију“. Ако у томе истрајемо, брже ћемо остварити наше циљеве него да се овог часа преселимо у АФЦ – рекао је Дјуков“, закључује поменути портал.

Било да је руски план о „селидбу“ у Азију био стваран, или је у питању било лукавство, односно само претња којом су УЕФА и ФИФА натерани да мало пораде на поправљању односа са Фудбалским савезом Русије, тек – изгледа да се ствари померају са „мртве тачке“ и то управо онамо где би Руси и желели. Да се, у скорије време, или бар не неко далеко, врате на међународну сцену.

 

Извор: Новости.рс

Ознаке