Русија

Руска војска потврдила: Ослобађање је завршено

Министарство одбране Русије саопштило је да је 12. јануара увече завршено ослобађање града Соледара који има важан значај за наставак успешних офанзивних дејстава.

Ваздушно-космичке снаге Русије су током ослобађања Соледара уништиле три авиона и хеликоптер који су пружали ватрену подршку украјинској војсци, док је руска ПВО у подручју града оборила девет пројектила испаљених из система „хајмарс“, „ољха“ и „ураган“. Само у последња три дана у Соледару је ликвидирано преко 700 украјинских војника и преко 300 јединица украјинског оружја, наводи Министарство одбране Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током ослобађања Соледара јединице руских Ваздушно-десантних снага извеле су прикривени маневар нападајући положаје украјинских трупа. Град је био блокиран са северне и јужне стране.

„Соледар је заузет захваљујући непрестаном гађању јуришне и војне авијације, ракетних снага и артиљерије групе руских снага по противнику. Континуирано су изводили концентрисане нападе на положаје Оружаних снага Украјине у граду, спречавајући пребацивање резерви, снабдевање муницијом, као и покушаје повлачења противника на друге линије одбране“, саопштило је министарство.

Такође се наводи да ослобађање Соледара омогућава да се блокира снабдевање украјинских трупа у Артјомовску и да се опколе преостале јединице у граду.

Соледар има стратешки значај за Кијев, јер се град налази у центру одбрамбене линије Артјомовск-Северск. Украјинска војска је у том делу подигла моћна одбрамбена утврђења. Ослобађање Соледара омогућиће да се пресече директан пут снабдевања између Артјомовска и Северска, као и да се Артјомовск заузме са севера.

 

 

 

 

 

 

Извор: Sputnikportal.rs