Свет

САД СВЕ ЧИНИ ДА ЗАШТИТИ ЈАПАН ОД НАПАДА КИНЕ! Данас званично објављивање споразума две земље

Фото: Јутјуб

САД ће значајно повећати своје противбродске ракетне снаге у Јапану као део напора да се одврати могући напад Кине, саопштила су три америчка званичника за Ројтерс уочи данашњег објављивања споразума о томе у Вашингтону.

Званичници су рекли да би распоређивање америчких маринаца широм Окинаве требало да буде завршено до 2025. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Споразум између Јапана и САД, који следи после готово годину дана разговора, биће званично објављен данас након састанка у Вашингтону између америчког министра одбране Лојда Остина и државног секретара Ентонија Блинкена са јапанским колегама.

Остин ће се састати са јапанским министром одбране Јасуказуом Хамадом у четвртак у Пентагону, након чега ће уследити састанак између америчког председника Џозефа Бајдена и јапанског премијера Фумија Кишиде у петак.

Јапан је прошлог месеца представио план за највеће појачање својих војних капацитета од Другог светског рата у наредних пет година.

Иако укупан број америчких трупа у Јапану неће бити промењен, нова распоређивања америчких маринаца дуж целог јапанског острва Окинава допринеће бољој борбеној готовости у случају могућег кинеског напада.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин рекао је да савез Јапана и САД не би требало да „нашкоди интересима трећих земаља, као ни регионалном миру и стабилности“.

У Јапану је тренутно стационирано 18.000 америчких маринаца, што је највећа концентрација ван САД, а укупно има око 54.000 америчких војника у Јапану, подсећа британска агенција.

 

 

Извор: Ало