Свет

ШАМАРЧИНА ЗА САД! Кина потписала ИСТОРИЈСКИ споразум

Талибанске власти потписале су уговор са кинеском компанијом о вађењу нафте из басена Аму Дарја на северу Авганистана, пренео је „ЦНН“

Споразум је потписан са кинеском компанијом „Синдјијанг централ Азија петролеум и гас“, и то је први велики међународни споразум са талибанима о извлачењу нафте, откако су освојили власт у Авганистану августа 2021. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Споразум је потписан у Кабулу у присуству талибанског заменика премијера за економске односе Абдулом Ганијем Барадаром и кинеским амбасадором у Авганистану, Ванг Јуем, наводи се у саопштењу талибанске владе.

Барадар је рекао да је договор у најбољем интересу Авганистана, додајући да ће се на тај начин ојачати економија државе.

„Када је реч о природним ресурсима, Авганистан је богата нација. Осим разних минерала, нафта је богатство авганистанског народа на које држава може да се ослони“, казао је Барадар.

Према уговору, кинеска фирма ће инвестирати до 150 милиона долара годишње, што ће се повећати на 540 милиона кроз три године.

„Овај пројекат ће омогућити посао за 3.000 Авганистанаца“, наводи се у саопштењу талибана. Засад ниједна држава званично није признала талибане, али Кина има значајне инвестиције у региону.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

Ознаке