Србија

СКОК ЦЕНА ГОРИВА У СРБИЈИ! Ево колико ћемо плаћати дизел и бензин

Литар евродизела ће од данас од 15 часова до следећег петка у исто време на пумпама максимално коштати 198 динара за литар, а бензин европремијум БМБ 95 највише 167 динара за литар.

Прошле недеље цена горива била је 195 динара за литар евродизела, док је литар бензина европремијум БМБ 95 коштао највише 165 динара. Наредних седам дана плаћаћемо скупље и дизел и бензин и то је прво повећање цена горива у Србији после неколико недеља колико је цена интензивно ишла у минус.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремно и на светским берзама протеклих десетак дана цена нафте је по барелу скочила за 5 до 7 долара. Јутрос је барел на лондонској берзи 84 долара.

Отварање кинеског тржишта кључно
Све је изгледније да ће укидање ковид ограничења у Кини довести до великог раста тражње за нафтом, саопштава Међународна агенција за енергију. Све то могло би сада довести до веће тражње и нове веће цене горива у свету.

Према наводима ове организације, снабдевање руским енергентима је у паду, што није био проблем док је била смањена привредна активност на глобалном нивоу, али би у наредном периоду могло постати озбиљна препрека расту економије.

Наиме, прогнозира се да ће Кина, чија економија се напокон отворила, ускоро конзумирати половину светске понуде нафте. Премда је најављена блага рецесија у САД и Европи, кинеске потребе за нафтом могле би да надоместе њихов пад тражње за овим енергентом.

Продужена ограничења
Влада Србије обновила је уредбе и одлуке о нафтним дериватима и гасу, тако да је важење Уредбе о ограничењу висине цена деривата нафте продужено до краја јануара.

– Како би се омогућило несметано снабдевање тржишта дериватима нафте и очувао стандард грађана, Влада Србије донела је одлуку о привременом смањењу износа акциза на поједине деривате нафте за 10 одсто – саопштено је из Владе.

 

Извор: Блиц