Србија

СНЕГ ПАДА У ВЕЋЕМ ДЕЛУ ЗЕМЉЕ, ОЧЕКУЈЕ СЕ ДО 40цм! Овакво време ће бити за викенд

Фото: фејсбук принтскрин

У већем делу Србије данас, ујутро и пре подне очекују се мешовите падавине – киша и снег, а поподне и увече облачност ће ослабити, па се очекује краткотрајни престанак падавина, на југу Србије и уз делимично разведравање, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

На северозападу Србије ће данас бити облачно и већи део дана суво. У току ноћи са југозапада Србије се очекује ново наоблачење са снегом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упозорава се на снежне падавине у брдско-планинским пределима данас и за викенд и почетком наредне седмице. Предвиђа се формирање и повећање висине снежног покривача за 15 до 40 цм, нарочито на планинама.

Дуваће слаб до умерен северозападни ветар, у Неготинској Крајини повремено јак, а у току ноћи се појачање ветра очекује и у планинским пределима.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Најнижа температура ће се кретати од минус два степена Целзијуса на северу Бачке и Баната, до седам степени на југу Србије, а највиша у већем делу од два до пет степени на југу и истоку, до девет степени уз пад температуре после подне и увече.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

У Београду ће бити облачно и хладније. Ујутро и пре подне падаће слаба киша, а у вишим деловима града суснежица. Поподне ће бити суво. Дуваће слаб до умерен северозападни ветар. Температура од два до четири степена Целзијуса. Мешовите падавине – киша и снег поново се очекују у другом делу ноћи.

Упозорење на снежне падавине за брдско-планинске пределе

Данас, за викенд и почетком наредне седмице у брдско-планинским пределима снег уз формирање/повећање висине снежног покривача за 15 до 40 цм, нарочито на планинама.

Хидролошко упозорење

На Лиму код хидролошке станице Пријеполје водостај ће још наредна 24 часа бити порасту и налазиће се изнад границе ванредне одбране од поплава.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

На Ибру са притокама, на горњем току Западне Мораве на Рзаву, Моравици и Бјелици водостаји ће током 19./20. јануара бити у порасту са достизањем границе редовне одбране од поплава.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

На малим бујичним водотоцима слива Јужне Мораве током 20. јануара могућа су локална изливања.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

На Сави код хидролошке станице Шабац водостај ће 20./21. јануара достићи и превазићи границу редовне одбране од поплава.

На Нери код хидролошке станице Кусић водостај ће током 20./21. јануара достићи границу редовне одбране од поплава.

Време наредних дана

У суботу у свим крајевима хладније са суснежицом снегом и дневном температуром око или мало изнад 0°c. Ветар слаб северни и североисточни. Притисак око нормале и у порасту. Минимална јутарња температура од -1°c до 2°c, а максимална од 0°c до 4°c. Увече суснежица и снег уз температуру од -1°c до 2°c. У недељу и почетком идуће седмице температура мало расте па ће бити кише повремено уз претежно облачно време, а само на планинама са снегом.

 

Извор: Курир