Регион Србија

СНЕЖНА ОЛУЈА БЕСНИ: Србији се приближава невреме, пало више од пола метра снега

СНЕЖНА олуја са грмљавином бесни на планинама изнад Сарајева, пало преко пола метра снега. У Србији за викенд се такође очекује снег и формирање снежног покривача и у нижим пределима.

Бјелашница је планина 20 ак километара југозападно од Сарајева Висока је преко 2000 метара и на њој обилни снег пада од уторка и често је праћен јаком грмљавином, а већ је пало преко пола метра снега и његова висина ове вечери износи 70 сантиметара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Снег са грмљавином праћен је олујним јужним ветром. Обилни снег са грмљавином очекује се и током ноћи и јутра, уз додатних 20-30 цм снега. Температура ће бити од -3 до 0°Ц. Од петка следи захлађење, уз пад температуре на испод -15°Ц, уз додатних 30 цм снега.Тада ће се снежна граница спустити и до самог центра Сарајева и очекује се да се формира снежни покривач од 20 сантиметара.

И док на планинама изнад Сарајева бесни грмљавинска олуја са снегом, у Сарајеву пада јака киша, а температура је 9°Ц. Обилне падавине условљавају нагли раст токова на подручју целог Сарајевам уз опасност од поплава и бујица, а вишеметарски пораст бележе и Миљацка и река Босна. Најкритчније са поплавама за сада је у Коњицу и у Горажду.

У Србији за викенд се такође очекује снег и формирање снежног покривача и у нижим пределима. Током викенда у брдско-планинским пределима Србије очекује се повећање снежног покривача за 10 до 30 цм, а снежни покривач од 5 до 20 цм формираће се и у нижим пределима, док ће се мањи покривач формирати само у Војводини и на подручју Београда, а на подручју нижих предела источне Србије ће у потпуности због кише изостати.

Након јучерашњих 20°Ц, захлађење ће већ данас захватити северозапад Србије, а до петка целу Србију, тако да се током викенда очекује време налик јануару и права зимска ситуација.

Извор: Курир