Свет

ШОК! Амерички сенатор ОПТУЖИО БАЈДЕНА за ФИНАНСИРАЊЕ обе стране у РАТУ

Фото: Јутјуб

Сенатор Тед Круз, републиканац из Тексаса, критиковао је у суботу Бајденову администрацију због финансирања „обе стране“ рата између Русије и Украјине

„Бајденова администрација ефективно финансира обе стране овог рата. Зашто? Па, прелили су милијарде долара у Украјину и председника Володимира Зеленског. Нешто од тога је отишло на оружје које се користи за рат“, рекао је Круз током интервју у емисији Бен Фергусон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стејт департмент је раније овог месеца саопштио да ц́е Сједињене Државе послати додатних 3,75 милијарди долара војне помоц́и Украјини, што укључује 50 борбених возила пешадије Бредли. Тиме је укупна безбедносна помоц́ САД Украјини порасла на око 27,2 милијарде долара од почетка рата прошлог фебруара.

„Велики део финансијских средстава је отишао украјинској влади, укључујући места где је корупција ендемска и представља озбиљан проблем. У исто време, они су укинули санкције Ирану и прелили милијарде долара у Иран, а сада Техеран шаље беспилотне летелице у Русију, како би их они користили за убијање Украјинаца“, рекао је Круз.

Републикански сенатор је говорио о санкција које су САД укинуле у настојању да оживе преговоре са Ираном о нуклеарном споразуму познатом као Заједнички свеобухватни план акције (ЈПЦОА), од којег је бивши председник Доналд Трамп одустао 2018. Тим договором се захтева од Ирана да ограничи развој свог нуклеарног програма у замену да САД укину санкције тој земљи.

„Притиснуо сам Трампову администрацију да уведе те санкције. Оне су практично зауставиле продају нафте Ирану. Џо Бајден је у суштини одбио да спроведе те санкције. Дакле, данас Техеран продаје преко милион барела нафте дневно јер им то дозвољава Џо Бајден“, рекао је Круз током суботњег интервјуа.

Беспилотне летелице иранске производње Шаахед-136 (УАВ) су дугачке су нешто више од 3 метра и постижу максималну брзину од око 115 миља на сат. Познате су по свом „тихом зујању“ и дизајниране су да носе бојеву главу која експлодира или се разбије када стигне до циља.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/newsweek

Ознаке