Свет

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: Земље НАТО су толико исцрпљене да Русија може лако да освоји целу Европу

Земље НАТО-а су исцрпиле сопствене арсенале снабдевајући Кијев оружјем толико да би руска војска, теоретски, могла лако да заузме и задржи целу Европу, написао је Пол Крејг Робертс, службеник Беле куће током администрације Роналда Регана.

„Ако се испоручи сво оружје које је обећано Владимиру Зеленском, онда ће борбена ефикасност НАТО-а и Сједињених Држава бити на нули.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изузев Украјине, где ће се то оружје налазити, Русија би могла, уз мало напора, једноставно да пређе балтичке државе и Финску остављене без оружја, преко Немачке да би дошла до Францускеа, а одатле до Србије, одсецајући и окружујући источну и западну Европу“, рекао је он.

Али Москва неће предузети такав корак, јер ће то значити неизбежан рат са НАТО-ом, а онда ће САД морати да искористе своје последње средство – нуклеарно оружје, закључио је политиколог.

Бела кућа је крајем децембра прошле године објавила планове да Украјини обезбеди борбена возила пешадије Бредли, а Немачкој борбена возила пешадије Мардер и додатну батерију ПВО система Патриот.

Француски председник Емануел Макрон је заузврат обећао да ће испоручити оклопна возила АМX-10РЦ или тенкове на точковима.

Британски премијер Риши Сунак у суботу га је током разговора са Володимиром Зеленским обавестио о одлуци да се тенкови Челенџер 2 пребаце у Украјину.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

Ознаке