Свет

СПРЕМА СЕ НАЈГОРИ СЦЕНАРИО!? Ово упозорење је и више него ОЗБИЉНО!

Већа је вероватноћа да ће Пекинг напасти Тајван у годинама које долазе, упозорио је у среду Џозеф Ву, министар спољних послова тог самоуправног острва.

А да председник Си Ђинпинг то уради, то би могао бити покушај да се јавности скрене поглед са домаћих проблема, додао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи за Скај њуз, Ву је приметио да је ситуација око острва „у последњој години у поређењу са две претходне године много гора“.

Међутим, истакао је и да је „за мене 2027. година на коју треба да пазимо“. Министар је објаснио да је 27. година када ће Си Ђинпинг вероватно уц́и у свој четврти мандат.

„Ако у претходна три мандата не може да тврди да је било какво достигнуће током своје функције, можда ц́е морати да размисли о нечему другом што би могао да тврди као своје достигнуц́е или наслеђе“, објаснио је Ву.

У том контексту, Ву се плаши да би „Тајван могао постати његов жртвени јарац“. Према министру, Си би „можда желео да прибегне употреби силе или стварању кризе споља како би скренуо пажњу домаће јавности или показао Кинезима да је нешто постигао“.

Тајвански министар спољних послова је такође навео да је „најгори сценарио“ у смислу сукоба са Пекингом постао „вероватнији“, наводећи као разлог повећану кинеску војну активност око острва.

„Врло често видите како би збир мале несреће могао да изазове велики рат“, признао је он.

Примедбе министра стижу пошто је прошлог месеца председник Тајвана Цаи Инг-вен најавио да ће острво продужити обавезну војну службу са четири месеца на годину дана почевши од 2024. године, окривљујуц́и за одлуку „застрашивање и претње Тајвану“ Пекинга.

Кина је осудила тај потез, упозоравајући да би то само довело до тога да се становништво острва користи као „топовско месо“ за подршку „сепаратистичким“ амбицијама Тајпеја.

У октобру је Си изјавио да, иако Пекинг тражи мирно поновно уједињење са Тајваном, „никада неће обећати да ће одустати од употребе силе“, задржавајући притом опцију да „предузме све неопходне мере“ за постизање овог циља.

Пекинг сматра Тајван сувереном кинеском територијом у оквиру политике Једне Кине. Острвом владају националисти од 1949. године, када су побегли са копна уз помоц́ САД након што су изгубили Кинески грађански рат од комуниста.

 

Извор: Б92