Свет

СПРЕМАЈУ ОПАСАН ПЛАН? Ево шта сада раде Немци и Французи ЗАЈЕДНО!

Фото: Јутјуб

О кризи у Украјини, одбрани и енергији, на самиту у Паризу разговарају француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц, и чланови парламената обе државе. Министри и три стотине посланика из обе државе на Универзитету Сорбона обележава 60 година од потписивања Јелисејског споразума. Сада је у Паризу на заједничким састанцима цео немачки кабинет.

Пре тачно шездесет година, немачки канцелар Конрад Аденауер и француски председник Шарл де Гол потписали су споразум који је означио француско-немачко помирење након деценија сукобљавања и ратовања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тим документом усаглашена су кључна питања спољне политике, како би се изградили модерни билатерални односи и даље институционално усавршила тадашња Европска економска заједница, данашња Европска унија. Односи две државе су остали добри, мада има успона и падова.

На церемонији поводом јубиларне годишњице, на Универзитету Сорбона, уз Макрона и Шолца су министри и 300 посланика из две земље.

„Нећемо дозволити да се Европа врати у време када је насиље заменило политику и наш континент био растрган мржњом и националним ривалством. Хајде да искористимо наше нераздвојно пријатељство, да обликујемо садашњост и будућност нашег континента, заједно с нашим европским партнерима“, поручује Олаф Шолц, немачки канцелар.

Емануел Макрон, председник Француске позива да у тренутку када се чини да је историја поново искочила из равнотеже, како је рекао „нађемо мотивацију и да се суочимо са опасностима, али с уверењем да је све могуће ако останемо уједињени“.

Подршка Украјини
Централна тема самита – рат у Украјини и сарадња унутар Европске уније и НАТО-а. Шолц, који је под притиском да Кијеву испоручи тенкове типа „Леопард“, уверен је да, како каже, Путинов империјализам неће победити.

Макрон не очекује напредак у вези с испоруком немачких тенкова Украјини.
„Наставићемо да подржавамо Украјину, докле год буде било потребно. Заједно, као Европљани, бранићемо наш европски мировни пројекат“, наглашава Шолц.

Макрон наводи да после 24. фебруара прошле године, унија није подељена, нити бежи од одговорности.

„Наша непоколебљива подршка украјинском народу наставиће се у свим областима“ , поручује француски председник.

Француска и Немачка мотори Европске уније
Састанак Макрона и Шолца био је планиран за октобар, али је више пута отказиван због несугласица. Сада је у Паризу на заједничким састанцима цео немачки кабинет.

Француска и Немачка називају се моторима Европске уније. Како каже немачки канцелар, то је машина компромиса, добро подмазана, понекад гласна, али ради тежак посао.
Најављују заједничке пројекте, сарадњу у области енергетике. Макрон сматра да постоји потреба да се „изгради нови енергетски модел“, подстакну „иновације и технологије сутрашњице“ и да се обезбеди да сама Европска унија буде геополитичка сила у одбрани, истражвању свемира, дипломатији.

 

 

Извор: Ало