Спорт

СРАМНО ИЗВРЕЂАО ЂОКОВИЋЕ: „Свиње! Треба га ИЗБАЦИТИ са финала

Бура око Срђана Ђоковића се не стишава у аустралијским медијима.

Познати „The Age“ из Мелбурна је прошле године врло помно извештавао о ситуацији са притвором па депортацијом Новака Ђоковића а њихови колумниста Грег Баум сада је написао текст, у ком је и те како критиковали потезе оца српског тенисера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, Срђан је након меча Новака против Андреја Рубљова, изашао испред Род Лејвер арене, где се сликао са навијачима који су носили руске заставе са ликом Владимира Путина и симболом „З“.

Због притисака и потенцијалних непријатности, Срђан Ђоковић је потом одлучио да меч Новака и Томија Пола гледа од куће.

И Новак се огласио на ову тему, као и организатор турнира, али Баум сматра да све то није довољно.

– Има најмање 11 људи који никада неће знати да се Срђан Ђоковић идентификовао са руским симпатизерима који су махали заставама на Аустралијан опену. Њих 11, невиних цивила погинули су у последњем руском бомбардовању Кијева. Хиљаде других у Кијеву неће бринути о томе шта пола света прича или ради. Збијени сун а железничким станицама, питају се шта да раде за храну, воду, грејање. Тамо је било -3 степена прошле ноћи. Срђан Ђоковић је најмањи проблем за око 40 милиона људи. Они су свакодневно под опсадом – пише Грег Баум у својој колумни.

Онда иде још даље у осуди Срђана Ђоковића.

– То је контекст у ком се поступак Ђоковића сениора мора гледати. Руски неуспешни, али крвави напади на Украјину трају толико дуго да се Запад све више замара. Украјинци моле да све не заборави Лако је ухватити семантику и симболику и видети да је Украјина постала пакао на земљи, због земље којо је Ђоковић, несвесно, уступио тежину светски познатог имена. Ђоковић каже да није мислио ништа лоше и да је само славио са навијачима после победе свог сина. Свиње! Можда ми не можемо лако да разликујемо руску од српске заставе, али он може. У сваком случају, ‘З’ на мајици то открива.

– Он је рекао да је прошао рат. Добро. Рекао је да неће присуствовати синоћњем полуфиналу. Такође добро. Испоставило се да би то ионако била лудост. Али није довољно. Он би требало да се ‘банује’ (да себи забрани приступ, прим. аут) и са финала, а ако неће, то би требало да учини Тениски савез Аустралије. Професионални тенис има сат за сервис, како би смањио губљење времена. Тај сат ТС Аустралије калибриран је годинама. Након потреса целог дана, ТС Аустралије је издао саопштење у ком каже… оно што је већ речено. Наставиће са уклањањем застава и симбола, штитиће навијаче, причаће са играчима, залагаће се за мир у свету. И наставиће да не предузима ништа према оцу тенисера највећег имена који је остао на турниру, деветоструког шампиона, најзначајнију фигуре у историји Мелбурн парка. Извуците закључак. Повезујући се са демострантима са заставом, Ђоковић сениор не само да је прећутно прекршио иста правила, већ је подржао и стравично гажење људских права. Ипак, он се и даље не суочава са санкцијама.

Много тога је господин Баум приметио у свом тексту, а ми морамо да приметимо једно – занимљиво је како су на Западу, али и „Down Under“, сви сложни у осуди војне агресије, али и селективни када су у питању ратови јер онај у Украјини није једини који се води, чак ни у овом тренутку…

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо