Србија

СРБИЈА ЋЕ СЕ ЗАБЕЛЕТИ: Метеоролог најавио снег и до 20 центиметара

МЕТЕОРОЛОГ Марко Чубрило је објавио нову временску прогнозу, а на овај начин је обрадовао најмлађе.

Очекује нас до петка постепено слабљење и престанак падавина, али и пад снежне границе на око 600 метара надморске висине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

-У уторак претежно облачно, над западним, југозападним, средишњим и југосисточним пределима и даље уз падавине али слабије у односу на протекле дане. Снежна граница у паду на око 600мнв. На северу углавном суво, а претежно суво и на југу где ће бити и сунчаних интервала. Ветар источни и југоисотчни у постепеном слабљењу. Дневни максимум од +2 до +6 степени Целзијуса. Среда и четвртак доносе углавном суво, често тмурно и умерено хладно време. Ветар ће бити слаб, док ће се дневни максимуми кретати од 0 до +5 степени Целзијуса. Више сунца над југом региона уз максимуме и до око +12 степени Целзијуса.

У петак нас очекује мање захлађење у средишњем и источном делу региона, а прогноза је слична и за викенд.

– Од петка до недеље се рачуна на развијање новог циклона, овог пута над Јонским морем и он би ка нама са севера повукао додатну количину хладног ваздуха те би у петак и за дане викенда било претежно облачно али се падавине, углавном у облику снега пре свега очекују над већим делом Србије, Ц.Горе, истичне и средишње БиХ као и анад истоком Хрватске. Још ћемо тачно око четвртка видети процену интензитета и акумулације снега али за сада делује да низије не треба да очекују више од 5цм снега, а често ће ба бити до 3цм. Планиски део региона који ће имати снежне падавине може очекиватуи акумулације преко 10цм, а више планине, преко 1000мнв и око 20цм снега. Ветар ће бити северни и северозадни, док ће се дневни максимум углавном кретрати од 0 до +3 степена Целзијуса, на западу рефиона око +5 стеепни Целзијуса.

Крајем јануара можемо очекивати смену захлађења и отопљења, а праве хладне и снежне зиме неће бити, по свему судећи, ни у првој декади фебруара.

– Почетком следеће недеље улазимо у период променљивог времена који ће доносити смену отопљења и захлађења јер ће нам се у јакој северозападној ваздушној струји великом брзином премештати серија фронталних поремећаја са Атлантика. Јасно је да у таквим условима нема прави зиме, сигурно не у низијама где ће углавном бити кише и на кратко пролазног снега иза тих фронтова. Планине, посебно преко 800мнв ће и даље имати углавном снежне падавине.

Међутим, у фебруару може доћи до нових снежних падавина, али како је то „далеко“, Чубрило је навео да ће за недељу дана бити јасније стање.

– Прве процене синоптике за последњи зимски месец указују да у првој декади фебруара не трабе очекивати праве зимске дане. Како загревање стратосфере није довољно да изазове прекидање поларног врлтога западни ветрови ће после наглог али пролазног слабљења које се очекује ових дана поново ојачати и до око 11.02. би били мало изнад просека те тих дана уз честа пролазна погоршања неће бити услова за јаче захлађење. У овом моменту мислим да ће услова за вероватно поледње захлађење захлађење бити након 11.02. када се симулира ново слабљење западних ветрва која би се могло продужити до краја месеца. Тада би могло бити услова за нове снежне падавине и у низијама, али то је јако далек период и све ће бити јасније за око недељу дана.

Извор: Нпортал