Србија

СРБИЈИ ПРЕТИ ЕПИДЕМИЈА! Стигло УПОЗОРЕЊЕ од Батута због тренутне ситуације!

Србија је, нажалост, на добром путу да је опет задеси епидемија малих богиња.

Проценат вакцинисаних ММР вакцином која штити од малих богиња, заушака и рубеола износи 74,8 одсто, а за колективан имунитет потребно је 95%, упозоравају из Института „Батут“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неславни рекорд, према подацима „Батута“ од претходних година, држи Нови Сад са свега 24 одсто.

Због тренутне ситуације стижу упозорења.

– Није питање да ли ће нам се вратити морбили, већ је само питање када. Ја се не бих изненадио да то буде врло брзо, а родитељи треба да буду свесни да је њихово дете рањиво, ако није добило на време вакцину – наглашава проф. др Милош Марковић из Института за микробиологију и имунологију при Медицинском факултету у Београду.

– Када дође до епидемије малих богиња, болест се врло брзо шири у популацији која није вакцинисана или није преболела болест, ми смо имали једну такву ситуацију баш пред пандемију. На жалост, имали смо 15 смртних случајева, велики број хоспитализованих – каже др Драгослав Поповић из Удружења за јавно здравље Србије, а преноси РТС.

Мале богиње су озбиљна вирусна инфекција која може утицати на здравље, раст и развој деце. Осим директних последица инфекције на организам, које могу бити и смртоносне, вирус малих богиња такође слаби имуни систем и чини децу подложнијом другим заразним болестима попут упале плућа и дијареје, чак и месецима након самог заражавања малим богињама код оних који их преживе. Током епидемије малих богиња у Србији између 2017. и 2019. године, било је неколико хиљада заражених и хоспитализованих и 15 смртних случајева, од чега четворо деце млађе од четири године

И Уницеф апелује на вакцинацију
Вакцине спадају у највећа глобална јавноздравствена достигнућа. Вакцине већ више од два века безбедно смањују разорни утицај болести попут дечије парализе, малих и давно искорењених великих богиња, и помажу деци да одрастају здрава и срећна. Захваљујући напорима уложеним у имунизацију широм света, деца могу да ходају, да се играју, плешу, уче. Вакцинисана деца постижу бољи успех у школи, а позитивни економски утицаји се осећају у њиховим локалним заједницама. Процењује се да су вакцине данас један од најделотворнијих начина за унапређење глобалног благостања. Делују као штит за породице и заједнице.

Данас постоје вакцине против више од двадесет и пет смртоносних болести, укључујући и ММР вакцину која у две дозе пружа целоживотну заштиту од три вирусна обољења. Па ипак, многе земље широм света и даље имају проблема са вакцинисањем целокупне популације деце. Међутим, Србија је у привилегованом положају јер има адекватан број свих потребних вакцина које су лако доступне становништву.

 

„Иако се чини да смо на корак од избијања епидемије малих богиња у Србији, та ситуација се може избећи! Квалитетне и безбедне вакцине су доступне у Србији, а педијатријским службама је лакше приступити сада него у периоду пандемије вируса ЦОВИД-19 која је у великој мери иза нас“, подвукла је Деyана Костадинова, директорка УНИЦЕФ-а у Србији.

„Ангажовање кључних актера у процесу имунизације – здравствених радника – лекара, педијатара, медицинских сестара, стручњака из области јавног здравља, али и родитеља, наставника, доносиоца одлука – може довести до брзе вакцинације оних који су пропустили да приме своје дозе ММР вакцине и тиме до веће заштите све деце, нарочито оне која су у највећем ризику због слабог имуног система. На тај начин ће се смањити и ризици од епидемије и болести. Позивамо родитеље да потраже проверене изворе информација о вакцинама и имунизацији, да разговарају о стварима које их брину са здравственим радницима и донесу праву одлуку на основу свих информација – а то је да одмах вакцинишу своју децу“, додала је Костадинова, а преноси Уницеф портал.

 

 

Извор: Srbija Danas