Русија

Срушио се хеликоптер Владимира Путина

Хеликоптер Мил Ми-8, који се користи за превоз руског председника Владимира Путина, ударио је у земљу приликом слетања на међународни аеродром Внуково.

Аеродром се налази око 42 км југозападно од центра руске престонице, јавила је руска државна новинска агенција Интерфакс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ваздухопловна публикација Аеротиме Хуб јавила је да је хеликоптер припадао Одреду специјалних летова „Росија“, који управља авионима који се користе за превоз званичника руске владе.

Нејасно је ко је био у хеликоптеру и да ли је неко повређен у инциденту. Службе за хитне случајеве које цитира Интерфакс саопштиле су да „према прелиминарним подацима има жртава“, позивајући се и на извор са аеродрома који је рекао да у инциденту нико није повређен.

„Приликом слетања, хеликоптер је закачио елису о тло и оштетио репни део“, рекао је агенцији извор са аеродрома. Њузвик је контактирао аеродром Внуково за даљи коментар, преноси Њузвик. Ову вест је пренео и Москов тајмс на руском језику.

Руски Телеграм канал Маш објавио је слику онога што је, како је рекао, последица пада. На фотографији се наводно види натпис „Росија“ приказан на хеликоптеру и очигледно одсечене лопатицама репног ротора.

„Према нашим информацијама, реч је о Ми-8МТВ-1, произведеном 2013. године, за 22 путника“, наводи се у поруци Маш.

„Росије“ је имала летове око аеродрома између петка ујутру и поподнева, што значи да је Ми-8МТВ-1 вероватно летео са искљученим транспондером.

Хеликоптери често превозе Путина по Русији, допуњујући његову флоту далекометних авиона Ил-96 и других авиона.

Интерфакс је саопштио да је тешко слетање могло бити узроковано лошим временским условима или кваром опреме. Украјинска новинска агенција Украинска правда објавила је да је то била грешка пилота.

Одвојено, украјинске власти истражују пад хеликоптера 18. јануара у којем су погинули украјински министар унутрашњих послова Денис Монастирски и десетак других људи, укључујући и децу.

У несрећи у близини зграде вртића у стамбеном предграђу Кијева Бровари погинуло је пет високих владиних званичника, укључујући Јевхена Јењина и државног секретара Министарства унутрашњих послова Јурија Лубковича.

Прошле недеље, украјински председник Владимир Зеленски састао се са породицама жртава током сахране на којој су ковчези били умотани у плаво-жуту заставу Украјине.

Извор: Курир