Србија

СТИЖЕ ЈОШ НОВЦА ОД ДРЖАВЕ

Ове године, у односу на прошлу, ова накнада је увећана за 10.325 динара

ПИО Фонд је променио ниво накнаде погребних трошкова за ову годину. Како је недавно саопштено поменута накнада, која се исплаћује онима који су сносили трошкове сахране преминулих по новом ће износи 56.858 динара, а поредећи то са просечним трошком сахране испада да износ покрива две трећине трошка сахране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ове године, у односу на прошлу, ова накнада је увећана за 10.325 динара. Од 2020. године, износ накнаде погребних трошкова се усклађује на исти начин као и пензије. Основ за исплату накнаде погребних трошкова је оригинал рачуна и фискални исечак, које Фонду ПИО треба да достави особа која је платила испраћај корисника пензије.

Рачун који се доставља Фонду требало би да садржи назив и адресу онога ко га издаје, име и презиме особе која је платила, као и умрлог корисника, врсту и количину плаћених услуга, као и висину ПДВ. Поред рачуна требало би доставити и број текућег рачуна, на који ће накнада бити исплаћена.

Према ценама истакнутим на сајту ЈКП „Погребне услуге“, просечни трошак сахране укупно износи нешто више од 89.500 динара. У ту цену су урачунати трошкови сахране (око 38.870 динара) и трошкови погребне опреме (око 50.700 динара).

Гробно место кошта 19.500 динара, сандук од 10.000 па све до 500.000 динара, крст око 3.000 динара. Уколико се покојник кремира, потребна је урна која кошта од 8.000 динара па навише.

Практично, накнада ПИО фонда покрива две трећине трошкова, тј. самостално се плаћа око 32.000 динара.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

Ознаке