Србија

СТИЖЕ НОВАЦ: Одличне вести за ову групу грађана

Висина пензија у том случају одређиваће се сразмерно дужини стажа осигурања

За 150.000 до 200.000 српских држављана који живе и раде у Аустралији, убудуће ће бити много лакше остваривање права из области пензијско-инвалидског осигурања, пошто је јуче потписан споразум о социјалној сигурности, који ће омогућити поједностављивање процедуре како у Аустралији, тако и у нашој земљи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима Николе Селаковића, министра за рад, овим документом се регулише између осталог и избегавање двоструког осигурања за привремено упућене особе, као и потпунија заштита осигураника и корисника права.

– У складу са принципом изједначености територија, права из социјалног осигурања стечена на основу правних прописа једне државе, могу се користити и ван њене територије, а трансфер у државу настањења, односно пребивалишта је без умањења висине давања – нагласио је министар.

– То значи да уколико се српски држављанин, који је стекао право на пензију у Аустралији, врати у своју земљу, она ће му и даље исплаћивати принадлежност, без њеног умањења.

Један од најзначајнијих принципа овог споразума је сабирање стажа осигурања, односно уколико навршени стаж на територији једне државе уговорнице није довољан за остваривање права на пензију, та држава узеће у обзир и онај навршен у другој.

– Висина пензија у том случају одређиваће се сразмерно дужини стажа осигурања у свакој држави – рекао је Селаковић.

Овај споразум је потписан после готово 10 година преговарања. Амбасадор Данијел Емери сматра да ће то утицати на јачање не само билатералних односа, већ и економских веза између Србије и Аустралије. Претходни документ између СФРЈ и Владе Комонвелта Аустралије потписан је још 1970. године.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

Ознаке