Србија

СТИЖУ СТРОЖА ПРАВИЛА ЗА ПЕШАКЕ: Ако сретнете драгу особу, нећете смети да раширите руке да је загрлите

Пешаци, између осталог, неће смети нагло да стану или мењају начин кретања, а ако пешак сретне драгу особу, неће смети да рашири руке да је загрли.

Директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић, објавио је на свом Твитер налогу делове Нацрта закона о измена и допунама Закона о безбедности саобраћаја за који се очекује да буде усвојен на пролеће.

Окановић је навео које новине могу да очекују пешаци, преноси Блиц.

Између осталог, наводи се да ће пешаци, када излазе из зграде или локала на тротоар, морати да погледају лево – десно – лево.

„Када хоће да се јаве на мобилни телефон, мораће да држе лакат уз тело. Такође, неће смети нагло да стану или мењају начин кретања“, написао је Окановић.

Он је навео и на шта ће родитељи са малом децом, на основу предвиђених измена закона, морати да обрате пажњу када учествују у саобраћају, као и како да се понашају пешаци који са собом воде љубимце:

„Ако пешак води мало дете са собом, мораће чврсто да га држи за руку. Ако гура колица са бебом испред себе, мораће да застане испред сваког ћошка да осмотри иде ли тротинет. Пешак који води пса, ће морати да га на кратком повоцу држи тик уз ногу“, описао је Окановић.

Међу предвиђеним правилима је и оно да, ако пешак сретне драгу особу, неће смети да рашири руке да је загрли.

„Неће смети ноћу да носи црну кесу за ђубре. Пешаци са лошим слухом мораће да појачају слушни апарат на максимум. Слепи и слабовиди пешаци мораће пажљивије да упoтребљавају бели штап и још многа тога што раније нису морали“, написао је он.

Возачи ће у неким случајевима (привремено) остајати без аутомобила?

Када је реч о возачима, у Нацрту се, између осталог, предвиђа одузимање возила за најтеже прекршаје и то ако се ради о повратницима, односно за починиоце најтежих прекршаја, уколико их понове у одређеном року, предвиђено је да се возило одузме до окончања судског поступка.

Окановић истиче да овде није реч о трајном одузимању возила и да је његова претпоставка да се ради о техничком пропусту који ће бити регулисан кроз амандмане.

„Трајно одузимање није предвиђено Нацртом закона о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја, претпостављам техничком омашком, јер ако ви одузмете возило само у трајању поступка, то није оно о чему смо причали све ове године. Требало би да суд може да изрекне меру одузимања возила које је употребљено за извршење најтежих прекршаја“, наводи Окановић и истиче да је Комитет за безбедност саобраћаја већ упутио сугестију Министарству унутражњих послова да се у нацрт унесе измена у погледу трајног одузимања.

Електрични тротинети и даље спорни?

Окановић каже да је реално да Нацрт буде усвојен на пролећном заседању, док када је реч о пооштравању казни, до промене прописа те врсте овога пута неће доћи.

„Можете казне да дижете у недоглед али ако је извесност опажања прекршаја и самог кажњавања на крају у виду правоснажне одлуке мала, џаба вам колика год да је казна. Добар пример за то је Београд у којем се када је успостављен систем ‘Око соколово’, казне за непрописно паркирање нису пооштравале, али је извесност опажања прекршаја драстично повећана, самим тим и кажњавања, што је довело до драстичног смањења непрописног паркирања. То је пример да не морају да се дижу казне како би се смањило противправно понашање, већ је само потребно повећати контролу. Суштина је да се систем контроле успостави тако да извесност опажања прекршаја буде значајно већа, а то се постиже пре свега повећањем броја камера за аутоматски надзор“, истиче он.

Према његовим речима, оно што Нацрт предвиђа, а што је значајно за грађанство је одредба о електричним тротинетима који тренутно не постоје у правној сфери. Наиме, Нацрт први пут уводи електричне тротинете у закон дефинишући шта је лако електрично возило, куда се креће и који су минимални старосни услови за његову употребу.

„Суштинска одредба овог нацрта јесте да се дозвољава кретање електричних тротинета пешачким површинама, односно по нацрту ако буде усвојен, електрични тротинети ће се потпуно легално кретати тротоарима, пешачким стазама и пешачким зонама“, наглашава Окановић додајући да такво решење није прихваћено у Европи, те је струка ставила један велики знак питања на то зашто одређену материју решавамо на неевропски начин.

Како стоји у Нацрту закона, лице млађе од 14 година не сме да управља лаким електричним возилом на јавним путевима, а додаје се и да:

„Особа која није навршила 18 година живота, за време док управља лаким електричним возилом, мора на глави да носи закопчану заштитну бициклистичку кацигу.“

Нацрт каже и да је возач лаког електричног возила обавезан да за кретање користи бициклистичку стазу, пешачко-бициклистичку стазу или бициклистичку траку.

Изузетно од става 1. овог члана, возач лаког електричног возила може за кретање да користи пешачку стазу, пешачку зону или тротоар, уколико не постоји могућност кретања бициклистичком стазом, пешачко-бициклистичком стазом или бициклистичком траком, под условом да не омета кретање пешака и да се креће брзином пешака, а највише 5 км/х.

Изузетно од става 2. овог члана, возач лаког електричног возила може се кретати коловозом на путу на коме је брзина кретања ограничена на највише 30 км/х, уколико не постоји могућност кретања пешачком стазом, пешачком зоном или тротоаром.

Такође, Нацрт предвиђа да возач не сме превозити друго лице на лаком електричном возилу и да возач лаког електричног возила мора носити светлоодбојни прслук када се креће коловозом, осим у зони успореног саобраћаја.

Извор: Мондо/Блиц