Регион

СУДБИНА ДРЖАВЕ УПИТНА: Председник се никоме не јавља, прекинут сваки контакт са врхом странке

Председнички избори у Црној Гори расписани су за 19. март, ко ће бити кандидати?

Избори за председника Црне Горе расписани су за 19. март, ниједна партија још није предложила свог кандидата, а док из ДПС-а кажу да су почели унутарстраначке консултације о свом кандидату, подгорички портал Борба пише да им је из више извора потврђено да Мило Ђукановић неће ући у трку за нови председнички мандат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Та информација кружи међу функционерима ДПС-а, пише портал, а сам Ђукановић је готово прекинуо контакт са врхом странке. Безуспешно је, кажу, врх ДПС покушао да добије одговор од Ђукановића да ли ће се кандидовати или не, али он их није ни удостојио одговора, па се кренуло у хитно тражење алтернативе.

Позивајући се на своја сазнања, портал пише да, након што је бази саопштено да Ђукановић неће бити кандидат, дошло до демотивације чланства по дубини, а један број страначких активиста је већ саопштио са немају воље и жеље да раде за другог кандидата ДПС-а.

Наводе и да је врх ДПС-а већ кренуо у сондажу јавног мњења, како би опупали пулс народа који њихов кандидат би најбоље прошао на председничким изборима. Јасно је, кажу, да је ДПС одустао од нестраначке личности, а једини кандидати који се сада помињу су Милица Пејановић Ђуришић, Иван Вуковић и Никола Јановић.

Портпарол ДПС Милош Николић је за подгоричку Побједу рекао да су у тој странци почели унутарстраначке консултација на свим нивоима о председничком кандидату. Реч је, како је рекао, о сложеном и дуготрајном процесу који подразумева консултовање комплетне партијске базе након чега ће председништво и Главни одбор донети коначну одлуку.

Николић је оценио да време промена долази и да су, каже, у ДПС-у потпуно уверени да ко год буде кандидат ове партије или суверенистичког блока у целини – биће победник.

Кордић: Мандић кандидат
Посланица Демократског фронта Симонида Кордић поручила је јуче да ће лидер Нове српске демократије Андрија Мандић бити кандидат за председника тог политичког савеза уколико Демократска партија социјалиста кандидује актуелног шефа државе и челника те странке Мила Ђукановића.
Извесно је, како је казала за ТВЦГ, да ће окосница предстојећих председничких избора бити три кандидата, те да ће то испред ДПС највероватније кандидат претходног режима бити Ђукановић.

Уколико испред ДПС-а на изборима наступи актуелни председник државе Мило Ђукановић, онда ће ДФ, Демократе и Покрет Европа сад кандидовати лидере странака. У таквој ситуацији ДФ ће, рекла Кордић, кандидовати Мандића, Демократе Алексу Бечића, док би испред ПЕС-а наступио Милојко Спајић.
Ипак, уколико суверенистички блок успе да се договори око нестраначког кандидата за такву опцију одлучиће се и Европа сад и Демократе, пише Побједа.

Спајић, Лекић…
У случају да ПЕС за председниче изборе кандидује бившег министра Милојка Спајића, отвара се, кажу, питање да ли он може бити биран за председника Црне Горе.

Закон о избору председника прописује да право да буде биран за шефа државе има држављанин Црне Горе, који је навршио 18 година живота и који има пребивалиште у Црној Гори најмање 10 година у последњих 15 година пре дана одржавања избора.

Из биографије Спајића, која је доступна на званичном сајту Покрета Европа сад, јасно се наводи да се он у Црну Гору вратио 2020. године, а да је до тада, од завршетка школовања, радио у Токију и Сингапуру. То значи да кандидатура Спајића зависи од тога да ли је, пошто је годинама живио и радио у иностранству, у том периоду имао пријављено пребивалиште у Црној Гори или га је одјавио.

Потенцијалне кандидатуре за председничке изборе јуче је коментарисао и лидер Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић. Иако је Демократски фронт у више наврата саопштио да ће на председничким изборима кандидовати некога из врха тог политичког савеза, Јоковић је поновио да би „стара“ парламентарна већина требало да за ту позицију заједнички подржи лидера Демоса Миодрага Лекића.
Јоковић је рекао да је уверен да би заједнички кандидат „старе“ већине победио у првом изборном кругу.

Рок за пријављивање председничких кандидата истиче 26. фебруара у поноћ. Председник ЦЕМИ-ја Златко Вујовић казао је јуче да није добио никакву понуду од суверенистичког блока да буде председнички кандидат, као и да верује да на опозиционој страни постоје селектовани кандидати са којима постоји неки договор.

Он, међутим, није искључио могућност да дође до блокаде председничких избора и да у таквој ситуацији председница Скупштине Данијела Ђуровић преузме ту функцију када актуелном председнику Ђукановићу у мају истекне мандат.

 

 

 

Извор: Информер