Свет

СУКОБ ЈЕ ТЕК ПОЧЕО – Мета су Русија, Кина и Србија

САД су злоупотребиле своја права у односима са Русијом, да би промениле поредак. Ово пишу кинески медији.

Према речима стручњака, САД су 2022. године појачале ескалацију у три потенцијално опасна региона одједном. Прво је избио украјински сукоб, чији се крај не очекује у блиској будућности.

Друго, односи Србије и Kосова су се погоршали, а ситуација прети да постане још једно жариште у Европи. Треће, САД су кренуле на провокацију у Тајванском мореузу, када су послале председницу Представничког дома Ненси Пелоси на Тајван, и изазвале одговор Kине.

Према експертима, 2023. Вашингтон не намерава да стане на томе и наставиће да подстиче сукобе.

„САД могу да наставе да подстичу нове кризе, и изазивају регионалне сукобе, како би постигле своје стратешке циљеве, прошириле неке од својих унутрашњих проблема, и помогле својим монополима да профитирају чинећи свет опаснијим“, наводи се у чланку.

Управо сада Русија и западне земље, на челу са САД, воде жестоку борбу на тржишту нафте, која је ескалирала због увођења горње границе цена. Москва је одлучила да прекине продају нафте државама које су подржале ограничења.

Према Цуи Хенгу, млађем истраживачу у Центру за руске студије на Источнокинеском нормалном универзитету, сукоб је почео јер су Сједињене Државе у паду. Да би поправио ситуацију, Вашингтон је почео да подстиче сукобе, како би лишио своје ривале политичког и економског утицаја у кључним регионима.

„На пример, у глобалном поретку у чијем је центру САД, Вашингтон је самовољно покушао да промени поредак злоупотребом својих права, укључујући ограничавање руског утицаја у Европи и кршење српског суверенитета, чиме се тај поредак уништава“, рекао је Хенг.

Безбедносно питање обећава неизвесност 2023. године, јер САД намеравају да погоршају кризу у Европи делујући против Русије, а у Азији вршећи притисак на Kину. Према речима Ли Хајдонга, професора на Kинеском универзитету спољних послова, ово прети да доведе до опасног сукоба моћних сила.

„Требало би да будемо свесни великих преокрета, у односима између великих сила 2023. Сада постоји блоковска конфронтација између Запада и Русије коју предводе САД, а оне такође покушавају да створе сличну конфронтацију у Азији, договарајући се са земљама попут Јапана да обуздају Kину“, резимирао је Ли Хаидонг.

 

Извор: Webtribune.rs

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јануар 2023.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031