Издвајамо Православље

СУТРА ЈЕ БОГОЈАВЉЕЊЕ: Тачно у поноћ се отвара небо, ИСПУНИЋЕ ВАМ СЕ ЖЕЉА ако урадите ово…

Народно је веровање да је у богојављенској ноћи небо посебно дарежљиво и да ће жеља свакоме бити остварена.

ДАНАС ЈЕ КРСТОВДАН: Пост је обавезан а овога се припазите…

Данас је Крстовдан, дан када пости свако ко је крштен. Некада је подразумевао велики број ритуала и обичаја, али је данас већина њих померена на Богојављење. То је и дан када су многи људи у годинама по Исусовом уздизању на небо бивали крштени, те му отуда и назив.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Богојављењска ноћ

Вечерас у поноћ, народ верује да је небо дарежљиво према буднима. Ко не заспи на прелазу из једног дана у други можда се баш њему небо отвори. Зато је традиција да се у Богојављењској ноћи зажели жеља “јер ће се и остварити”.

РАЗЛОГ ВИШЕ ДА ОКАДИТЕ КУЋУ ШТО ПРЕ: Ево како ће то утицати на ваш дом

На Богојављење свештеник у цркви дели богојављенску водицу. Она се чува током целе године, до следеће, а верује се да је лековита. Њом се људи умивају за здрав вид и пију је ако су болесни, купају се новорођенчад.

На Богојављење је Јован Крститељ крстио тридесетогодишњег Исуса Христа, трипут га потопивши у воду реке Јордана. Овим крштењем је Исус означио почетак своје мисије и проповеди. По свршетку обреда, са неба је слетео голуб и спустио се на главу Исусову, а зачуо се и глас Свевишњег који је рекао:

Ако си СТВАРНО ПРАВОСЛАВАЦ а не помодар, онда ћеш научити ову КРАТКУ МОЛИТВУ која је срж и зеница православља

“Ово је мој син љубљени, који је по мојој вољи”, чиме су се по први пут откриле Света Тројица: Отац (Бог), Син (Исус) и Свети дух (у лику голуба). Пошто се Бог обратио и открио да је Исус његов син, Срби су развили традиционални богојављенски поздрав – „Бог се јави“ односно „Христос се јави“ а одговара се „Ваистину се јави“.

Обичаји за Богојављење

Наша народна традиција има неколико посебних обичаја за богојављењски дан. На пример, у појединим крајевима Србије обичај је да се на дан Христовог крштења оперу ствари и очисти кућа јер су прошли некрштени, тј. нечисти дани који трају од Божића.

Други леп, али скоро нестали обичај јесу коледари. То су били млади људи и свеже ожењени младићи који су од Божића обилазили своја села под маскама, певајући коледарске песме, зазивајући све најбоље породицама поред чијих су кућа пролазили. Заузврат, домаћини су их даровали у храни.

Коначно, најпознатија посебност Богојављења јесте пливање за Часни крст које се организује широм Србије и свих православних народа. Иако је напољу обично веома хладно, скупина храбрих и смелих, углавном мушкараца, плива за крст. Овај обред је древнији од хришћанства. У питању је древни обичај Старих Словена који су две недеље после Малог Сунца, тј. Сварожића (данас Божића) односили своје идоле из домова и храмова на реку и купали их, што се очувало након покрштавања у обличју пливања за крст и прања икона за Јовањдан.

Верује се да у глуво доба, уочи Богојављења, на трен се отвара небо, да се крсте (укрштају) ветрови што дувају зими с онима што дувају лети и да сва вода постаје света.

Ако у Богојављенској ноћи у поноћ отворите прозор и погледате у небо, вероватно ћете приметити да и неко од ваших комшија ради исто. Ово не треба да вас чуди… реч је о прастаром православном обичају!

Такође, Богојављење карактерише и велики број других веровања претеклих из давнина. Верује се да ће неудате девојке, уколико ставе огледалце под јастук 18. јануара увече сањати мушкарца за кога ће се удати. У појединим крајевима младе девојке месе по четири лоптице од теста. У три ставе папирић са именима својих симпатија, а један оставе празан. Затим се те лоптице убаце у кључалу воду и која прва избије на површину, она носи папирић са именом љубави те девојке.

Уколико је испливала празна лоптица, значи да девојка још није упознала свог суђеног. Веровало се и да време на Богојављење предсказује какво ће време бити целе године. Ако сутра буде јак мраз или пада снег, година ће бити родна. Ако пак, буде ведро, биће сушна година. Уколико 19. јануар буде кишовит, целе године ће бити доста падавина и поплава.

 

 

Извор: БКТВНеwс/А.Лукић