Издвајамо Православље

СУТРА ЈЕ САБОР ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ: На други дан Божића не радите ово нипошто

Дан након прославе најрадоснијег хришћанског празника, односно други дан Божића, назива се и Сабор Пресвете Богородице. Верници јој одају почаст и захвалност што је родила спаситеља људског рода. Други дан Божића посвећен је Богородици, а трећи дан најрадоснијег хришћанског празника је Стевандан.

За други дан Божића одлази се код пријатеља, кумова, дочекују се гости. Православни верници Божић славе пуна три дана, а сваки има своје име. По обичајном календару, та три дана кућа се не чисти, поготово не метлом.

Други дан Божића у Српској православној цркви посвећен је Сабору пресвете Богородице, а у народним веровањима сабирању добрих дела и мирењу.

Назива се и Божји или Средњи дан, и проводи се свечано, у знаку солидарности, милосрђа, пријатељства. Другог дана Божића ваља обилазити пријатеље, рођаке или кумове, и верује се да ниједног госта не треба вратити с кућног прага јер се на данашњи дан мире и они који су били завађени. У Војводини се по традицији прежу коњи, врани и бели.

Још се понегде задржао обичај коледа. Група маскираних младића обилази куће, певају коледарске песме, желећи домаћинству здравље и напредак. Понегде млади у насељу, порти или на раскршћима играју у колу, док други на тркама, на окићеним коњима, „вијају“ Божић.

Невесте одлазе у свој род где остају неколико дана. Трећег дана Божића, слави се Свети архиђакон и првомученик Стефан, кога бројне породице празнују као крсну славу.

Празновање траје до малог Божића, односно 14. јануара. Не пости се до Крстовдана. При сусрету људи се поздрављају традицоналним божићним поздравом, рукују се и љубе.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јануар 2023.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031