Издвајамо Православље

СУТРА ЈЕ ТУЦИНДАН: Спремајте божићну печеницу и ОБАВЕЗНО испоштујте ОВО! (ВИДЕО)

На овај дан, не сме се давати ништа из куће јер ће онда и преко целе године ствари само одлазити из тог дома

Сутра православна црква обележава Туциндан, народни празник који се увек прославља 5. јануара, односно два дана пред Божић.

Према српском веровању, ово је дан када се коље печеница за Божић. И само име празника наводи на овај закључак – наиме, некада се прасе или јагње које ће бити послужено за празник два дана касније “тукло” – убијало секиром или ножем, па одатле и назив – Туциндан.

Овај обичај се у Србији вероватно задржао још из паганских, многобожачких времена и био је у вези са приношењем жртве. Временом, црква га је прихватила и благословила, јер после Божићног поста, дугог шест недеља, са мразевима и зимом која је у ове дане обично најјача, јака храна добро дође.

За божићну печеницу се бира најлепше прасе или јагње, мада неки припремају и ћурку или кокошку. Животиња треба да буде бела, без белега и телесних недостатка. Пече се сутрадан, на Бадњи дан, а једе за Божић.

Много је обичаја везаних за Туциндан. У неким крајевима Србије, сутра домаћице почињу уређивање куће и спремање хране за Божић. Такође, верује се да се на Туциндан, не сме давати ништа из куће јер ће онда и преко целе године ствари само одлазити из тог дома. Ако имате неке дугове или неизмирене рачуне, данас је право време да их вратите!

Golf 6 1.4 TSI

Туциндан је време када се традиционално враћају дугови да човек не би био дужан све до следећег Божића. На Туциндан, кажу старији, никако “не ваља” тући децу, јер ће целе године бити неваљала и јер ће им, верује се, изаћи чир на сваком месту где су ударена.

Volkswagen Tiguan 2.0 TDI BMT SPORT 4M

Ако некога и случајно ударите, тај мора брзо да изговори: “Чири, мири да имаш двадесетчетири”.

 

Извор: дневно.рс / Србија јавља

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јануар 2023.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031