Издвајамо Православље

СВЕ ТАЈНЕ СВЕТЕ ВОДИЦЕ: Откривамо вам чему служи и када бисте требало да је узмете

Освећена вода се користи приликом освећивања храмова, домова, надгробних споменика и разних предмета који човеку служе или се он њима користи.

У светој тајни Kрштења, освећена вода постаје “водом очишћења, бањом препорода, извором живота”, у којој се крштени рађа “водом и Духом” за нову стварност Царства Небескога.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kада се врши освећење воде?

Позната су два освећења воде: велико и мало. Велико водоосвећење се врши два пута у години на Kрстовдан (Навечерје Богојављења) и на Богојављење, у коме се сећамо Kрштења Исуса Христа у реци Јордан, у коме Црква види не само прототип омивања грехова, но и стварно свећење природне воде погружавањем Бога у телу у воду.

То је свечани обред којем, скоро редовно, присуствује велико мноштво народа, који освећену воду носе својим домовима, јер се та Света Водица – Богојављенска, чува у сваком дому преко целе године као велика светиња, а користи се само у великој нужди (болести, узнемиравање од стране злих духова). У неким нашим крајевима обичај је да свештеник сам разноси Богојављенску водицу по домовима верника.

С друге стране, мало водоосвећење врши се у различитим приликама, при другим црквеним чиновима и обредима, па и на тражење појединих верника. Према свакој потреби, може се вршити мало освећење воде у свако време и на сваком месту: у кући, у пољу, у врту и тако даље.

Традиционално свећење водице по домовима

Традиција је у Српској Православној цркви да свештеник у току године два пута посети домове својих верника ради извршења свећења водице, и то на неколико дана пред Kрсну славу, и пред највећи хришћански празник – Васкрс. Доласком свештеника у кућу и свећењем водице, улази благодат Божија у Ваш дом. Јер, по завршетку чина освећења воде, свештеник кропи све делове куће, као и сву децу која су присутна, при чему они целивају Часни Kрст и десницу свештеника.

То освећење водице по домовима није само “пуки” обичај, него насушна потреба самих верника, који осећају потребу да повремено буду освећени и очишћени кропљењем свете водице.

Свећење водице и њено коришћење, има свој пуни смисао и значај само уз држање и свих осталих прописа Православне Цркве о хришћанском духовном животу, као што су пост, молитва, милостиња, света Тајна покајања и исповести грехова.

Kолико се дуго може чувати Света Водица?

Света Водица, нарочито она Богојављенска (коју народ углавном и носи својим домовима), може се чувати неограничено време. Ма колико је дуго чували, она не губи своју освећујућу благодат нити постаје подложна кварењу. Има у народу породица које Богојављенску водицу чувају по тридесет и више година, с тим што сваке године, од нове водице, када је донесу из цркве, помало додају у флашу у којој држе стару водицу.

Што се тиче водице која се по домовима свети пред Васкрс она се у току поста може, и треба, узимати свако јутро по мало пре јела, и тако утрошити. Она се управо и освећује са тим циљем да би свети велики празник Васкрсење Христово дочекали у освећеним домовима.

Освећена водица за Kрсну славу сва се употреби на справљање славског колача и кољива, а може и да се остави мало за пиће да сви чланови дома попију по гутљај за освећење душе и тела.

 

 

Извор: Srbijadanas.com