Србија

ТАЧНО ЈЕ ДА ЋЕ СЕ СРБИЈА СУОЧИТИ СА ПОСЛЕДИЦАМА! Овај УЛТИМАТУМ је постављен Вучићу

Истраживачко-издавачки центар Демостат наводи да су тачни наводи о евентуалним последицама по Србију уколико не прихвати споразум о решавању косовског питања.

Демостат наводи, позивајући се на своје дипломатске изворе да су перспектива чланства Србије у ЕУ, инвестиције у енергетски сектор и ослобађање зависности од Русије у тој области, долазак америчких и европских компанија, део оног што би Србија могла да очекује уколико пристане на предлог Запада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Демостат додаје и да су тачни наводи о евентуалним последицама по Србију уколико не прихвати споразум, које чине прекид европских интеграција, заустављање и повлачење инвестиција, повратак визног режима, док би аранжман за Међународним монетарним фондом био под знаком питања.

Представници ЕУ, САД, Француске, Немачке и Италије су, како наводи Демостат, председнику Србије Александру Вучићу на састанку у Београду пренели да би Србија, уколико прихвати европски план, могла да уђе у ЕУ до 2030.

У међувремену, наводе извори овог центра, Србија би корак по корак била укључивана у друге европске структуре, попут заједничког европског тржишта које подразумева слободан проток робе, људи, капитала и услуга.

Ако би Београд одбио план Запада за Косово и показао да није конструктиван у дијалогу са Приштином, дошло би до обустављања и повлачења европских и америчких инвестиција.

– Наиме, већ постоје компаније које су до даљег стопирале планове за инвестиције у Србију, најпре због неусклађивања спољне и безбедносне политике, које за собом вуче повећан ризик пословања у нашој земљи. Одбијање преговора о плану за решавање косовског питања за пословну заједницу која планира бизнис или већ послује у Србији била би додатна црвена застава – пише Демостат.

Француско-немачки план који се прошле недеље појавио у медијима није аутентичан, нити коначан споразум који ће се наћи за преговарачким столом, пише Демостат.

У споразуму ће се наћи тачка у којој се наводи да ниједна страна неће блокирати или подстицати друге да блокирају напредак друге стране на њеном путу ка ЕУ, као и да се у том споразуму неће помињати признање Косова или чланство у УН.

 

 

Извор: Srbija Danas