Свет

ТЕНКОВИ КОЈЕ АМЕРИКА ИСПОРУЧУЈЕ УКРАЈИНИ ИМАЈУ ОВУ МАНУ! Иако су највољи на свету постоје и комоликације

САД је одобрио слање 31 тенка М1 Абрамс у Украјину. Вијест је стигла након што је Њемачка потврдила да ће ставити на располагање 14 својих тенкова Леопард 2 Украјини. Слање америчких тенкова у Украјину потврдио је амерички предсједник Јое Биден који је на почетку одао почаст Украјину додавши да се та земља протеклих 11 мјесеци „суочава с истински бруталном руском агресијом“.

Зашто је тенк М1 Абрамс важан за Украјину у рату против Русије?
Тенк М1 Абрамс једно је од најмоћнијих копнених оружја у америчком арсеналу. Способан је приближити се непријатељским тенковима, војним положајима и другим циљевима, разнијети их својим топовима и стројницама, а затим убрзати. Тешки оклоп тенка штити возило и четверочлану посаду од ватре из малог оружја, фрагмената граната, па чак и од изравних погодака. Може пријећи и до 1.2 метра дубоку воду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Темељна мисија тенковског вода је приближити се непријатељу и уништити га“, стоји у првој реченици документа о обуци из 2019. године за заповједника тенкова америчке војске и маринаца.

Абрамс кориштен против Совјета, у Заљевском рату, у Ираку и Афганистану
Назван по генералу Цреигхтону Абрамсу, заповједнику тенка из Другог свјетског рата, први Абрамс ушао је у службу америчке војске 1980. године. Првобитно је био намијењен за борбу против Совјета, Абрамс је неколико пута надограђиван с већим топом и побољшаним оклопом, пријеносом и погоном.

Тијеком година, Пентагон је купио више од 7000 тенкова у различитим конфигурацијама. Абрамс је први пут у акцији кориштен у Заљевском рату, гдје је освојио бројне похвале заповједника, посада и радника на одржавању због своје убојите моћи и издржљивости у суочавању с непријатељском ватром и своје брзине, стоји у извјешћу америчке владе из 1992. године.

Тенкови су помогли америчкој војсци да надјача ирачке снаге тијеком инвазије на Ирак 2003. године, те у потпомогнутим нападима и другим операцијама у Фаллуји и другдје. Тенкови су такођер служили и Афганистану, гдје је оклопна чета Марине Цорпс распоређена 2011. и претрпјела само једног рањеног у мисији унаточ томе што је 19 пута нападнута импровизираним експлозивним направама, стоји у војном часопису Милитарy Ревиеw.

Проблем би могла бити потрошња горива, логистика и комплексно одржавање
Међутим, тијеком цијеле своје службе, војници и ратни планери били су забринути због огромне потрошње горива и ограниченог тенковског домета те логистике и одржавања. То је, између осталог, натјерало Пентагон да невољко пошаље тенкове Украјини.

Батаљун од 58 тенкова захтијева десетке возила за подршку и стотине војника како би био у погону, формула позната у војним круговима као омјер зуба и репа. То би могло укључивати оклопна возила хитне помоћи, заповједна возила, камионе за одржавање и камионе за вучу онеспособљених тенкова. Камиони морају вући гориво, стрељиво, мазива, моторно уље, хидрауличну текућину и изузетно тешке резервне дијелове.

„Кад би Украјинцима дали само тенкове, а не и логистичку подршку, не бисмо им учинили услугу“
„Све што је повезано с тенком је тешко“, рекао је Дан Гразиер, бивши часник америчке војске. Чак и уз све то, тенковски батаљун може дјеловати само два или три дана на терену без допуне из логистичког батаљуна, каже Гразиер.

„Када би Украјинцима дали тенкове, а нисмо им дали све што им је потребно да их логистички подржимо, тешко да бисмо им учинили икакву услугу“, рекао је. „Постоји пуно тога што треба вући иза тенка да би се он могао кретати“, закључује.

Дакле, иако је врло софистицирано и скупо оружје, Абрамс је тешко одржавати и представља логистички изазов јер ради на млазно гориво.

„Абрамси и Леопард су заправо близанци“
„Њемачки Леопард и амерички Абрамс су заправо близанци“, каже Сyднеy Фреедберг, уредница дигиталног часописа Бреакинг Дефенце. „Врло су слични. Велика возила, тешко оклопљена. Много боље заштићен од било чега што су Совјети изградили или било чега што Руси тренутно имају“, додаје Фреедберг.

Главна разлика између Абрамса и Леопарда је мотор. Леопард 2 има дизелски мотор, који је много лакши за одржавање и више се користи диљем Еуропе док Абрамс користи снажнији и сложенији турбински моторе.

Будући да се Абрамси знатно мање користе диљем Еуропе, Украјина би се могла тешко носити с логистичком инфраструктуром као што је набава резервних дијелова, складиштење и опће одржавање, каже Фреедберг. Тенк за четири особе такођер ће захтијевати додатну обуку на сложеним стројевима, додаје.

„Јужна Украјина је идеална за ратовање тенковима“
Алеxа Гатопоулос, обрамбени аналитичар Ал Јазеере каже да су борбени тенкови најновије генерације кључни за Украјину ако жели пробити рупе у руским обрамбеним линијама и поновно заузети изгубљени териториј који су Руси заузели у првим тједнима инвазије.

Јужна Украјина је равна и идеална за ратовање тенковима. Русија је изградила мноштво ровова и утврђених бункера како би зауставила украјинско напредовање у том подручју. У украјинској офензиви напредовали би тенкови заједно с војницима заштићени борбеним возилима пјешаштва попут америчког Брадлеyја, њемачког Мардара, па чак и БМП-2 руске производње, говори Гатопоулос.

Било како било, Запад се након доста преговора и отезања ипак ујединио и послао Украјини тешко наоружање. Но Биден је у свом обраћању нагласио да ће до испоруке Абрамса Украјини проћи мјесеци, а не тједни. Такођер, још није одлучено на којој ће се локацији тренирати украјински војници за кориштење Абрамса.

 

Извор: Индекс