Свет

ТЕНКОВИ ОВЕ ДРЖАВЕ УЛАЗЕ У УКРАЈИНУ, ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ?

Пребацивање немачких тенкова Леопард у Кијев, које је најавило пољско руководство, више је ПР кампања. Са војне тачке гледишта, ова одлука неће донети значајне дивиденде Оружаним снагама Украјине, сматра блогер Јуриј Подољака.

Колективни Запад је дуго бежао од испорука тешких оклопних возила Украјини. Сасвим је могуће да би се тако наставило и даље, док пољске власти нису одлучиле да то све прекину. Они су први одлучили да тешке тенкове Леопард, пребаце у састав Оружаних снага Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зашто је Варшава управо сада предузела такав корак, тешко је рећи. Могуће је, да је на ову одлуку утицала ситуација у Соледару, коју украјинска војска није успела да задржи под налетом Вагнерових бораца. Ови други, сада имају одличне шансе, да успешно заврше операцију ослобађањем Бакхмута. Могуће је да изјава о „леопардима“ има за циљ, да заглуши громогласни неуспех Кијева.

Како је на свом „Телеграм“ каналу приметио познати блогер Јуриј Подољака, Украјина ће вероватно добити тенкове Леопард-2А4 из Пољске. Ову модификацију усвојиле су земље НАТО-а крајем 1980-их, а по карактеристикама перформанси, нису ништа бољи од домаћих Т-72 и Т-80. С друге стране, руска оклопна возила су по оклопу супериорнија од противника.

Осим тога, експерт је приметио да војна опрема НАТО-а захтева висококвалитетне поправке. Пошто Украјина није у стању, да организује одржавање чак ни артиљеријских постројења која морају да се шаљу у суседне земље, са тенковима ће бити још горе. Из тог разлога је трансфер Леопарда у Кијев, према Подољаки, веома сумњив подухват. У већој мери, ово је ПР кампања која са војног становишта не представља целисходност.

 

Извор: Wебтрибуне