Свет

ТЕНЗИЈЕ НА ВРХУНЦУ! Ова држава складишти оружје усред погоршања односа са Кином

Аустралија наставља да грчевито складишти оружје, у потрази за „независним стратешким средством одвраћања“ усред погоршања односа са Кином, и „све веће претње“ од ње. Ово су објавили кинески медији.

Они напомињу, да су Аустралијанци прошле недеље потписали споразум, о куповини норвешких противбродских ракета НСМ (Навал Стрике Миссиле) како би заменили застареле америчке Харпуне на њиховим разарачима класе Хобарт, и фрегатама класе Анзац у 2024. Могућности аустралијске морнарице ће се повећати, како НСМ удвостручи домет аустралијских ратних бродова на 185 км.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред тога, Канбера је купила 20 високо мобилних лансера ХИМАРС из Вашингтона, који ће бити испоручени аустралијској војсци до 2026. Стварни трошкови нису саопштени из безбедносних разлога, али према процурелим подацима, они се крећу од 1 до 2 милијарде америчких долара.

Према речима аустралијског министра одбрамбене индустрије Пата Конроја, ХИМАРС ће обезбедити аустралијској војсци, неупоредиву способност гађања циљева великог домета, на удаљености од 300 км. Истовремено, Аустралија учествује у заједничком програму са Сједињеним Државама, за развој ударне ракете високе прецизности, способне да погоди циљеве на удаљености већој од 499 км.

Са ХИМАРС ракетама дугог домета, Аустралија ће нациљати Кину. Аустралија би могла да распореди ХИМАРС у југоисточној Азији, или на пацифичким острвима, док амерички марински корпус изводи вежбе, под претпоставком да ће можда морати да буде распоређен негде у региону у случају непријатељстава, укључујући потенцијални судар изнад Тајвана, или у Јужном кинеском мору.

Продаја ХИМАРС-а се стога поклапа са напорима САД да изграде „ракетни зид“ у Пацифику, како би обуздали кинеску експанзију. САД већ имају пројекте пројектила Типхон, ОпФирес и хиперсоничног оружја дугог домета (ЛРХВ), који би могли бити имплементирани у првом и другом ланцу острва, против Кине.

Аустралија је већ купила од Сједињених Држава за 235 милиона долара, 80 ракета Јоинт Аир-то-Сурфаце Стандофф Миссиле – Еxтендед Ранге (ЈАССМ-ЕР) домета 935 км, које се могу лансирати са Ф-35 или Ф/А-18.

Аустралија је такође кренула, са домаћим програмом производње пројектила, у партнерству са локалним фирмама као што су америчке компаније Локид Мартин и Раyтхеон како би имале домаће капацитете за производњу такве муниције.

Штавише, Аустралија, САД и Велика Британија, су најавиле планове за рад на хиперсоничним пројектилима, а Аустралијанци су демонстрирали нови тип мотора преко 3Д штампе, коришћењем специјалних легура, које су изузетно отпорне на топлоту, корозију и висок притисак.

Савез Канбере са Вашингтоном, остаје камен темељац стратешке безбедности Аустралије. Најгори сценарио за Канберу, би био потенцијални противник који би успоставио присуство у близини, одакле би могао да гађа Аустралију, или је изолује од својих савезника.

 

 

Извор: Wебтрибуне