Свет

ТОТАЛНИ КОЛАПС! Цела држава паралисана, болесници леже по ходницима болница

У најкритичнијем зимском периоду икада, Национална здравствена служба Енглеске (НХС) планира у наредних неколико недеља хитан отпуст више хиљада пацијената из болница и домова за старија лица, у покушају да се ослободе потребни смештајни капацитети за друге оболеле

Национална здравствена служба, која пружа бесплатну медицинску негу, донедавно је била понос Енглеске, али је од прошле године под притиском пандемије корона вируса и угожена недовољним улагањима и честим штрајковима медицинских радника незадовољних малим платама, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неки пацијенти се лече у ходницима и у амбулантним колима, други чекају у редовима испред болница или служби хитне помоћи, а болнице се труде да раније отпуштају лакше пацијенате због недостатка особља и кревета.

Влада је најавила да ће обезбедити додатних 200 милиона фунти (242 милиона долара) за финансирање здравства и побољшање услова рада и још 50 милиона фунти за побољшање постојећих објеката.

У саопштењу владе се не наводи да ли ће НХС у Шкотској, Велсу и Северној Ирској такође уложити више средстава у повећање болничких капацитета.

„НХС је под огромним притиском ковида-19, сезонског грипа и најављених штрајкова. Ова зима представља екстремни изазов“, изјавио је Стив Баркли, британски министар здравства.

 

 

Извор: Информер