Свет

ТУРСКА ХИТНО ПОЗВАЛА АМБАСАДОРА ШВЕДСКЕ! Очекујемо од вас ОВО! (ВИДЕО)

Турска је данас позвала на разговор шведског амбасадора у Анкари Стафана Херстрома због демонстрација у Стокхолму на којима је маскота председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана висила обешена о ноге, изјавио је дипломатски извор.

– Истакнуто је наше очекивање да починиоци инцидента треба да буду идентификовани, спроведени потребни процеси и да Шведска испуни своја обецања – рекао је неименовани дипломатски извор, пренео је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шведско Министарство спољних послова није још одговорило на захтев агенције да пружи коментар.

Шведска је после руског напада на Украјину тражила одобрење Турске да приступи НАТО.

Анкара је навела да Шведска треба да заузме јаснији став против

терориста, углавном курдских екстремиста и организације коју окривљује за покушај државног удара 2016. године.

На снимку који су објавили провладини турски медији види се протест чланова Радничке партије Курдистана (ПКК) током којег су они окачили маскоту Ердогана испред градске скупштине Стокхолма.

На снимку се види присуство веома малог броја људи.

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстром рекао је да Стокхолм осуђује инцидент, али се није директно осврнуо ни на једну земљу.

– Влада штити отворену дебату о политичким изборима, али се снажно дистанцира од претњи и мржње против политичких представника – навео је он на Твитеру.

– То што терористи ПКК могу да изазову шведску владу у срцу Стокхолма је доказ да шведске власти нису предузеле неопходне кораке против тероризма – навео је на Твитеру директор за комуникације турског председништва Фахретин Алтун.

 

 

 

Извор: Блиц