Свет

Турска пристала: Повлачимо се

Анкара и Дамаск званично су се састали први пут у последњих 11 година. а одлука о повлачењу је пала након трилатералних разговора одржаних у Москви између министарстава одбране Русије, Сирије и Турске

Анкара је пристала да повуче трупе с територија у северној Сирији – одлука је пала након трилатералних разговора одржаних у Москви између министарстава одбране Русије, Сирије и Турске. Осим тога, Анкара је поновила своју посвећеност суверенитету и територијалном интегритету Сирије, пренео је ТАСС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство одбране Русије саопштило је да су се министри одбране Русије, Сирије и Турске састали у руској престоници како би разговарали о начинима решавања сиријске кризе, проблему избеглица и заједничким напорима у борби против екстремистичких група у Сирији.

Сусрет је оцењен као конструктиван, а дијалог ће се наставити у интересу даље стабилизације ситуације у Сирији и у читавом региону.
Овом приликом Анкара и Дамаск званично су се састали први пут у последњих 11 година.

Учесници трилатералних разговора сложили су се и да су курдске јединице повезане с Радничком партијом Курдистана, иначе забрањеном у Турској, „агенти САД и Израела“ и да „представљају највећу претњу Сирији и Турској“.

Русија, Турска и Сирија такође су разговарале о примени споразума склопљеног 2020. о отварању стратешког ауто-пута М4 који повезује западни и источни регион Сирије, тј. Алеп с Латакијом.

Сирија је од 2017. године одржала три војне операције на својој територији: Штит Еуфрата, Маслинова гранчица и Извор мира, чији је резултат успостављена тампон-зона безбедности између градова Азаз и Џераблус северно од Алепа, Африн је окупиран и гранична подручја источно од Еуфрата стављена су под контролу.

Рат у Сирији траје од 2011. године, а разне наоружане побуњеничке групе, укључујући терористичке организације, боре се против сиријске војске у покушају да сруше владу председника Башара Асада.

Од 2016. турске оружане снаге спроводе ваздушне и копнене операције у Сирији против наоружаних курдских група, док су Москва и Анкара деловале у оквиру групе за посредовање у вези са сиријским решењем у Астани заједно с Ираном 2017, те у оквиру Конгреса сиријског националног дијалога одржаног у руском граду Сочију 2018. године.

 

 

 

 

 

 

Извор: RT

Ознаке