Србија

У ОВИМ ДЕЛОВИМА ЗЕМЉЕ ОЧЕКУЈУ НАС ОБИЛНЕ ПАДАВИНЕ! Ево где ће бити СНЕГА и шта нас чека за викенд

Републички хидрометеоролошки завод Србије је упозорио да се данас на југозападу Србије и западу Косова и Метохије очекује још 20 до 60 милиметара кише, док ће у осталим крајевима Србије знатно мања количина падавина.

У Србији ће данас време бити облачно, местимично с кишом, а на југу и југоистоку и са пљусковима уз могућност грмљавине, док ће на високим планинама падати снег.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највише падавина очекује се на југу, југоистоку и истоку, и до 60 милиметара за 24 сата, на југозападу од 10 до 25 милиметара, у осталим крајевима мање.

Дуваће слаб до умерен јужни и југоисточни ветар, у Банату и на планинама повремено јак, а током дана у постепеном скретању на западни и северозападни. Током ноћи у брдско-планинским пределима југозападне и јужне Србије очекује се снег.

Најнижа температура биће од четири до 13, а највиша од седам на северу до 17 степени на југоистоку земље, после подне у паду.

У Београду ће бити умерено до потпуно облачно и током већег дела дана суво, а киша се очекује углавном ујутро, а потом и увече. Најнижа температура биће око 10, а највиша око 14 степени.

Упозорење на обилне падавине

„Данас на подручју Косова и Метохије, а после подне и југоисточне и источне Србије обилне падавине, укупно од 20 до 50 мм за 24 сата.

Упозорење на снежне падавине

У петак, за викенд и почетком наредне седмице у брдско-планинским пределима снег уз формирање/повећање висине снежног покривача за 15 до 40 цм, нарочито на планинама“, упозорио је РХМЗ.

Хидролошко упозорење

„На Лиму код хидролошке станице Пријеполје водостај ће од 18. до 21. јануара бити у већем порасту са достизањем границе ванредне одбране од поплава током 18./19. јануара, а на Ибру код хидролошке станице Рашка водостај ће достићи границу редовне одбране од поплава током 19. јануара. На малим бујичним водотоцима ових сливова очекују се локална изливања. На Сави код хидролошке станице Шабац водостај ће 21./22. јануара достићи и превазићи границу редовне одбране од поплава. На Нери код хидролошке станице Кусић водостај ће током 19. јануара достићи границу редовне одбране од поплава“, наводи се у упозорењу РХМЗ.

Упаљен метео аларм

У Србији је на снази наранџасти и жути метео аларм због обилних падавина. Због кише наранџасто упозорење упаљено је за простор источне, и југоисточне Србије, као и за подручје Косова и Метохије, док је жуто упозорење на снази у Шумадији, Поморављу и југозападној Србији.

Време наредних дана

У петак захлађење са кишом која прелази у суснежицу и снег до краја дана, а најпре на западу и северу Србије. Ветар умерен северни и северозападни. Притисак испод нормале. Минимална јутарња температура од 0°c до 4°c, а максимална од 0°c у Ужицу до 7°c у Неготину. Увече суснежица и снег уз температуру од 0°c до 3°c. У суботу у свим крајевима хладније са снегом и дневном температуром око или мало изнад 0°c. Само ће на северу Војводине бити суво, према данашњој прогнози.

 

Извор: Курир