Свет

У ТАЈНОСТИ СЕ СПРЕМА НЕШТО ВЕЛИКО? СУКОБ са ове две силе десиће се ИСТОВРЕМЕНО?

Директор Центра за одбрамбене концепте и технологију на Хадсон институту у Сједињеним Државама, Брајан Кларк, рекао је за новински портал „Дефенсе Неwс“ да је пројекту „Оверматцх“ („Супериорност“) потребна најстрожа тајност, пошто Кина и Русија пажљиво прате морнарицу САД.

Како је појаснио експерт, све се то ради, како би се спречило цурење информација о припреми америчких поморских снага, за могуће војне сукобе великих размера у будућности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нема потребе да улазимо превише у детаље о овом питању, јер би Кина могла да искористи ове информације да покуша да се томе супротстави.

Пројекат „Оверматцх“ настао је уз финансијску подршку Пентагона и америчке морнарице. Омогућава интеграцију информационих система свих врста трупа (ваздухопловство, армија, маринаца, морнарица и космичке снаге), омогућавајући брзо и ефикасно управљање јединицама било где у свету, које делују на бази вештачке интелигенције. Све ово је омогућено захваљујући концепту заједничке мулти-доменске команде и контроле „ЈАДЦ2“.

Суштина је у томе, да је пројекат обимна интеграција снага и средстава на мору и у приобалном појасу, захваљујући којој Сједињене Државе очекују да постигну супериорност над непријатељем са упоредивим способностима. Штавише, ако такви противници (а то су Русија и Кина) створе војну коалицију, онда се, према америчким аналитичарима, пројекат „Оверматцх“ може показати као празан подухват.

Према Кларковим речима, Кина покушава да неутралише „ЈАДЦ2“ технологијом која се зове „Мулти-Домаин Прецисион Wарфаре“ (МДПВ). Ово је покушај Пекинга да повеже команду и контролу, обавештајне послове, надзор и извиђање, како би брзо координирао употребу своје ватрене моћи.

Америчка морнарица тражи начине да прикупи додатна средства, за даљу реализацију програма, у износу од 195 милиона долара у 2023. години, што је за 73 милиона долара више од планираних издатака за ову намену за 2022. годину.

 

Извор: Wебтрибуне