Свет

УДАРНО! Путин и Ердоган се договорили

Турска ће у својим млиновима прерађивати жито из Русије и испоручивати га сиромашним афричким земљама Африке, саопштио је турски лидер Реџеп Тајип Ердоган.

„Јутрос сам имао садржајан телефонски разговор са председником Русије Владимиром Путином. Подробно смо разговарали о ситуацији. Он је поново изразио спремност да жито из Русије испоручује сиромашним земљама у Африци“, рекао је турски лидер на састанку са регионалним представницима Партије правде и развоја на чијем је челу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ми ћемо прерађивати то жито у брашно у нашим млиновима и улагаћемо напоре да се оно пошаље сиромашним афричким земљама“, изјавио је Ердоган.

Ердоган је раније саопштио да је у афричке земље испоручено свега 14 одсто од укупно извезених пољопривредних производа из Украјине.

Прехрамбени споразуми о извозу жита из Украјине закључени су 22. јула у Истанбулу на 120 дана. Један од споразума првобитно је важио до 19. новембра и регулисао је процедуру извоза жита из лука Одеса, Черноморск и Јужни које контролише Кијев. Споразуми су продужени 17. новембра за још 120 дана. Министарство спољних послова Русије је објаснило да је споразум аутоматски продужен јер стране-потписнице нису имале примедбе (Русија, Украјина, Турска, УН).

 

 

 

 

 

 

Извор: Sputnikportal.rs