Србија

УДАРНО! Вучић: Спремни смо да прихватимо

Председник Александар Вучић изјавио је, после разговора са „великом петорком“, да је Србија спремна да прихвати концепт и ради на имплементацији предложеног споразума, напомињући да је, међутим, с тим у вези изразио сву бригу и резервисаност по једном важном питању о ком не може да говорим јер предлог није јаван.

Вучић је после састанка рекао да је данас био веома тежак, можда и најтежи разговор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Имали смо отворену и озбиљну дискусију. Оно око чега смо сагласни јесте да замрзнути конфликт није решење и да кад имате такву ситуацију само је питање када ће неко да га одмрзне и када ће неодговорни појединци да га одмрзну и уруше мир и стабилност на Балкану“, казао је Вучић.

Истакао је да је као председник Србије данас недвосмислено био суочен са проблемима и изазовима који би били стављени пред нашу земљу ако се не би усагласили са предложеним планом за Косово и Метохију.

„Под тим условима тражили смо од четворке и Лајчака — представника САД, Немачке, Француске и Италије, да помогну свима нама у превазилажењу турбуленција са којима се суочавамо на Косову и Метохији. Сматрамо да је крајње време да се формира ЗСО која је не само обећана већ и потписана пре 10 година. То је питање хитности, јер тек после тога је могућ разговор и повратак у институције и каква-таква нормализација ситуације“, поручио је Вучић.

Председник Србије је најавио да ће у наредном периоду обавити разговоре и консултације са члановима владе, парламента и са свим значајним друштвеним групама о предложеном споразуму за Косово и Метохију.

Коментаришући оцене „петорке“ о владавини права, он је рекао да не зна шта су они изјавили о напретку Србије на том пољу, али је изразио наду да су поздравили напредак који је Србија остварила, као и да очекује подршку на европском путу Србије.

„Надам се да ћемо чути њихове гласове, пошто смо годинама, слушали како су неопходне реформе у области правосуђа, тужилаштва и свих других ствари… а ми смо управо то обавили и зато очекујем даљу подршку“, додао је Вучић.

Вучић је указао да пред Србијом нису лаки дани, да нема ни лепих ни слатких разговора, и да након разговора са „петорком“ може да каже да је дао све од себе да чува и штити Србију, што ће, како је навео, бар још неко време наставити да чини.

Лајчак: За нас је оснивање ЗСО кључни елемент стабилности

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је након састанка са председником Србије Александром Вучићем и осталим члановима „велике петорке“ да су имали интензиван и отворен састанак.

„Председник Вучић демонстрирао је одговоран приступ и вољу да донесе тешке одлуке у интересу мира и европске перспективе за Србију. За нас имплементација ЗСО је кључни елемент стабилности“, рекао је Лајчак.

Наводи да су уверени да је план представљен у септембру најбољи начин за нормализацију односа Београда и Приштине и европску интеграцију региона.

У Београд су допутовали специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, саветник за спољну политику и безбедност немачког канцелара Јенс Плетнер, саветник за спољну политику председника Француске Емануел Бон и саветник за спољну политику и безбедност премијерке Италије Франческо Тало.

Претходно, они су у Приштини разговарали са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, након чега је Лајчак изјавио да су очекивали више разумевања за предлог за нормализацију односа са Београдом.

 

 

 

 

 

 

Извор: Sputnikportal.rs