Србија

УХАПШЕНА ВЕЛИКА МЕЂУНАРОДНА КРИМИНАЛНА ГРУПА: Погледајте ФИЛМСКУ акцију српске полиције (ВИДЕО)

Четрнаест особа из Србије ухапшено је у оквиру међународне акције против организованог криминала, јер су лажно приказивали да тргују криптовалутама и оштетили већи број људи из четири земље за износ већи од два милиона евра, саопштило је данас Министарство унутрашњих послова Србије.

Сумња се да су они уз помоћ онлајн платформи и улагањем криптовалута посредством три фирме из Београда, причинили штету држављанима Немачке, Канаде, Швајцарске и Аустралије, већу од два милиона евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На територији Србије ухапшени су Н.Т. (43), Г.Р. (50), П. Б. (40), М.П. (31), А.Ш. (28), М.Д. (26), И.М. (26), К.В. (30), А.Д. (32), С.М. (31), У.Б. (28), као и М.Ц. (36), Д.Ф. (30) и Д.Ј. (52).

Сумња се да су ухапшени оштећенима лажно на тим платформама приказивали да тргују криптовалутама и да су за то користили савремене технологије, попут програма „Воице спин“.

На тај начин они су, како се сумња, омогућили да се лажно представе подаци на фиктивним платформама како би корисници били доведени у заблуду да је реч о легалној трговини, иако трговине није ни било.

Оштећени су улагали криптовалуте на платформе, док су ухапшени, како се сумња, вршили трансакције с тим криптовалутама да би сакрили извор порекла преваре.

Од осумњичених су привремено одузета три „крипто-новчаника“, два стана, три аутомобила, информатичка опрема, 42.150 евра и 95.000 динара.

Одређено им је задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

Поред држављана Србије, идентификовани су и починиоци у Бугарској, Естонији и на Кипру.

Извор: Курир.рс