Свет

УКРАЈИНА ОСТАВЉЕНА НА ЦЕДИЛУ! Војне помоћи више НЕМА!?

Немачки министар одбране Борис Писторијус саопштио да савезници нису постигли договор о слању немачких тенкова ‘леопард’ Кијеву, упркос томе што је Володимир Зеленски тражио стотине њих

Нови немачки министар одбране Борис Писторијус изјавио је да договор међу савезницима НАТО о слању „леопарда“ Кијеву није постигнут, упркос томе што је украјински председник Володимир Зеленски тражио стотине тенкова од западних финансијера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пажљиво вагање
Након састанка украјинских војних донатора, одржаног у петак у америчкој бази Рамштајн у Немачкој, Писторијус је изјавио да нема „једногласног става“ о слању немачких тенкова Кијеву.

– Имајући у виду целокупну ситуацију и то да рат траје скоро годину дана, сви разлози за и против морају бити пажљиво извагани – рекао је Писторијус.

Он је додао да не може да каже да ли ће таква одлука бити донета у ближој будућности.

– Утисак да Немачка стоји на путу коалиционој жељи да пошаље тенкове у Украјину јесте погрешан. Чланице НАТО деле мишљење Берлина да постоје добри разлози за испоруку тенкова и добри разлози против тога – казао је Писторијус.

За и против
Чланице НАТО деле мишљење Берлина да постоје добри разлози за испоруку тенкова и добри разлози против тога

– Борис Писторијус

Немачка је, ипак, како је истакао, спремна да испоручи своје тенкове брзо уколико то буде договорено. Писторијус је саопштио и да је наредио инспекцију тенкова широм земље како би се утврдило колико делова опреме за њих има на залихама, како у касарнама, тако и у индустријским складиштима.

– Министарство одбране Немачке ће, такође, утврдити да ли опрема у складиштима одговара немачким тенковима, које користе друге нације. Тако се припремамо за дан који би могао да дође, односно да брзо реагујемо уколико постигнемо договор о испоруци тенкова Кијеву – објаснио је Писторијус.

Немачки министар је избегао питање новинара да ли ће дозволити Пољској, која је најавила да је спремна да пошаље Украјини „леопарде“ из својих залиха, да то заиста и уради.

– То је питање за канцелара Олафа Шолца – казао је Писторијус, подсетивши да би слање тенкова „леопард“ Кијеву без одобрења Немачке било нелегално.

Холандија шаље Кијеву авионе Ф-16?!
Холандија је спремна да пошаље Украјини борбене авионе Ф-16 уколико режим у Кијеву то од ње затражи, поручио је тамошњи министар спољних послова Вопке Хоекстра. Он је изјавио да би влада на такав захтев Украјине гледала „отвореног ума“ и да би вероватно услишила молбу Володимира Зеленског и послала му ловачке авионе.

Медији наводе да би слање летелица Ф-16 представљало „огромну помоћ украјинској војсци“, али да би захтевало претходну обуку тамошњих пилота, који су навикли да лете на совјетским ловцима МиГ-29.

Немци су одбили да пошаљу тенкове Кијеву, иако се учесницима састанка у Рамштајну обратио Зеленски, са захтевом да НАТО пружи чврсту подршку његовој земљи и да му да „стотине тенкова“ како би режим у Кијеву могао да пружи отпор војсци Руске Федерације.

– Савезници морају брзо да нам пошаљу оружје јер нема више времена за одлагање. Кремљ мора да изгуби. Русија жели моћ, да уништи друге нације, у Москви се о томе отворено говори. Захвалан сам на помоћи коју смо до сада добили, али потребно нам је још. Стотину хвала није исто што и стотину тенкова. Нашој земљи су тенкови сада најпотребнији, и то много њих – рекао је Зеленски.

Хвала, али тенкови
Стотину хвала није исто што и стотину тенкова. Нашој земљи су тенкови сада најпотребнији, и то много њих

– Володимир Зеленски

Ни САД не дају ‘абрамсе’
То обраћање имало је пристојан тон, за разлику од оног којим је говорио учесницима економског форума у Давосу кад је оштро критиковао Немце јер упорно одбијају да му дају тенкове.

– Ако имате тенкове ‘леопард’, дајте нам их. Није да њима желимо да нападнемо некога, ако је ико због тога забринут. Ти „леопарди“ неће ући у Русију. Ми се бранимо – казао је љутито Зеленски.

Упркос тим његовим захтевима, чак ни Америка није вољна да му пошаље своје тенкове „абрамс“. Американци кажу да су њихови тенкови прескупи и компликовани за одржавање, те да као такви не требају Кијеву.

Ипак, амерички министар одбране Лојд Остин тврди да је наступио „одлучујући тренутак“ у рату између Украјине и Русије и да сада не треба успоравати, већ убрзати и појачати подршку режиму у Кијеву и украјинском народу.

Кремљ: Западни тенкови неће ништа променити, ми побеђујемо

Портпарол руског председника Дмитриј Песков поручио је западним лидерима да слање тенкова украјинској војсци „неће ништа променити“ и да су у заблуди ако мисле да режим у Кијеву може да оствари било какав војни успех у рату против Русије. Он је истакао да САД и НАТО улазе све дубље у директан сукоб са Москвом, али да то неће утицати на коначан исход рата.

– Понављамо, испоруке тенкова и другог наоружања Украјини неће ништа битно променити, осим што ће створити додатне проблеме Украјини и украјинском народу. Наравно, наоружавање режима у Кијеву представља ескалацију сукоба. Видимо да индиректна, а повремено и директна подршка НАТО пакта Украјини константно расте – рекао је портпарол Кремља, додајући да су односи Москве са Западом, а нарочито са Америком, вероватно на најнижем нивоу у историји.

Песков је упозорио западне лидере да их њихове заблуде могу скупо коштати и да ће због наоружавања украјинске војске једног дана сигурно зажалити.

– Сведоци смо да западни званичници постају жртве драматичне заблуде да Украјина може успети на бојном пољу. То је опасна заблуда западне заједнице због које ће сигурно зажалити. Једини начин да се рат оконча јесте да се уваже стратешки интереси Русије – поручио је Песков.

 

 

Извор: Информер