Свет

Вашингтон дигао ПАНИКУ, Пекинг ургентно реаговао

Америчка индо-пацифичка команда саопштила је у петак да је кинески ловац Ј-11 пришао америчком извиђачком авиону РЦ-135 на опасну близину, због чега је амерички пилот морао да изведе маневар избегавања, а сада је реаговао Пекинг

Оптужбе Вашингтона да се кинески ловачки авион приближио на шест метара америчком извиђачком авиону изнад Јужног кинеског мора и изводио опасне маневре су извртање истине, саопштило је кинеско министарство одбране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпарол кинеског министарства одбране Тијан Јулин одбацује оптужбе САД и тврди да је амерички авион изводио опасне маневре.

– Америчка страна намерно доводи јавност у заблуду и пребацује кривицу на Кину, а у ствари би они требало да буду окривљени за покушај збуњивања међународне јавности – рекао је он.

Кинески пилот је поступао професионално и у складу са стандардима, каже Јулин. Како додаје, упркос више упозорења, амерички авион је изненада изменио удаљеност од кинеског, угрожавајући кинески авион, преноси кинески Глобал тајмс.

И америчка страна, која тврди да је кинески пилот угрозио безбедност америчког, објавила је свој видео-снимак.

Кинеска страна позвала је САД да поступају по међународном праву и споразумима, како би се избегли поморски и ваздушни инциденти. Са друге стране, САД тврде како њихови бојни бродови и авиони изводе мисије патролирања међународним водама и ваздушном простору изнад Јужног кинеског мора у складу са међународним законима.

 

 

 

 

 

 

Извор: sd.rs