Свет

ВОЈСКА СПРЕМНА НА СВЕ: Белорусија улази у рат?

Ситуација на граници Белорусије не радује, али су трупе спремне за сваки развој догађаја, рекао је заменик команданта Ратног ваздухопловства Анатолиј Булавко.

„Уопште нема разлога за радовање. Догађаји који се сада одвијају на нашој јужној граници додатно иритирају, мислим дежурне снаге ПВО. Јасно је да је случај са ракетом необичан“, рекао је Булавко телевизији СТВ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ако гледамо у будућност, бар годину дана унапред, онда су и копнене снаге и Ратно ваздухопловство и ПВО спремни за сваки развој догађаја. Ми радимо свој посао“, додао је он.

Пуковник је истакао да безбедносне снаге Белорусије разумно процењују ситуацију и предузимају адекватне мере. На територију Белорусије 29. децембра пала је украјинска ракета која је испаљена из ПВО система С-300. Министарство одбране Белорусије саопштило је да је ракету оборио систем белоруске противваздухопловне одбране. У међувремену је портпарол команде ваздушних снага Оружаних снага Украјине Јуриј Игнат изјавио да украјинске снаге не поричу да би ракета која је пала на територију Белорусије могла бити украјинска. Украјинско Министарство одбране саопштило је да је Кијев спреман да спроведе истрагу инцидента са ракетом.

Начелник управе противваздушних ракетних снага Оружаних снага Белорусије, пуковник Кирил Казанцев изјавио је да би пад украјинске ракете на територију Белорусије могао бити намерна провокација Кијева.

Извор: sputnikportal.rs