Србија

ВОЈСКА СРБИЈЕ СВЕ МОЋНИЈА: Стижу „убице“ тенкова

Србија је на корак до коначног договора са Кипром о набавци десантно-јуришног хеликоптера руске производње Ми-35.

Према незваничним сазнањима „Новости“, преговара се о пет летелица које у свом ратном ваздухопловству поседује кипарска армија. Први ваздухоплови могли би да стигну већ ове године. Флота летећих „убица тенкова“ у Војсци Србије после ове испоруке бројиће укупно девет хеликоптера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Преговори са Кипром о овом послу трају од 2021. године, а купопродаја хеликоптера била је међу темама и током посете кипарског министра одбране Београду, почетком децембра прошле године. Никозија је „огласила“ на продају 11 ових летелица, а Београд је заинтересован за преузимање пет, и то у ширем аранжману који би укључивао двосмерну размену војне технике. Кипар је од Србије већ купио 24 хаубице „нора“ и осам лаких оклопних возила „милош“, а заинтересовани су и за средства српске ракетне артиљерије, попут „тамнаве“.

У врху Војске Србије нестрпљиво ишчекују финале преговора:

„Набавком кипарских летелица Ми-35, добили бисмо снажну борбену хеликоптерску ексадрилу. То је посебно значајно као подршка снагама на земљи. Реч је о добро оклопљеном и моћно наоружаном ваздухоплову, који респектују и највеће светске силе“, наводе у Војсци Србије.

Хеликоптер Ми-35, међутим, само је једно од појачања за српско Ратно ваздухопловство које се очекује током ове године. Командант РВ и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић каже да је агенда набавки планираних за 2023. добро попуњена.

„Очекује нас наставак опремања транспортним ваздухопловима, вишенамнеским хеликоптерима, беспилотним летелицама, ракетним системима и радарским средствима“, каже Душко Жарковић.

„Такође, модернизација авиона „миг 29″ и радара П-12 и П-18 је у завршној фази. Да бисмо потпуно заокружили систем ПВО ушли смо и у процес опремања радарско-рачунарским средствима ваздушног осматрања и јављања“, каже Жарковић.

Ову годину сигурно ће обележити наставак сарадње са концерном „Ербас“, са којим је договорена куповина транспорног авиона „каза“ и чак 10 вишенаменских хеликоптера Х145М. Прве летелице за Војску Србију већ су комплетиране у фабрици у Немачкој. Биће испоручене до пролећа, а до почетка следеће године Ратно ваздухопловство имаће на располагању пуну ескадрилу ових летелица.

Најважнији дугорочни „отворени“ пројекат српског Ратног ваздухопловства су преговори са француском фирмом „Дасо“ о набавци ловачких авиона „рафал“. Према писању француских медија, о овом послу је постигнута начелна сагласност обе стране, али не и договор о цени и динамици испоруке. Уговор о куповини авиона могао би бити закључен ове године, а војска првим летелицама може да се нада најраније 2028. или 2029. године.

Председник Србије Александар Вучић најавио је наставак великих инвестиција у домаћу наменску индустрију. Од запослених у војно-индустријском комплексу, међутим, затражио је промену односа према држави.

„Гледамо како да на сваки начин помогнемо фабрикама наменске индустрије и уложимо новац, али се нећемо додворавати радницима. Отићи ћу у Крагујевац на разговор са радницима „Заставе оружја“, али и они би требало да знају да са државом више нема игре“, рекао је Александар Вучић.

Ниједна фирма не може да успешно да ради ако просечно дневно није на послу 700 људи, што је случај у Крагујевцу.

Француска је, према сазнањима нашег листа, започела испоруку ракетног система „мистрал“ Војсци Србије. Ово средство малог домета, намењено дејствима на циљеве у ваздуху имаће улогу заштите јединица и трупа на земљи, посебно од дронова. Од Француске се очекује и испорука „Талесових“ радара „граунд мастер“ ГМ-200 и ГМ-400. Ова средства биће очи и уши војске, са максималним дометом до 470 километара. Радари откривају не само непријатељске авионе и хеликоптере, него и дронове, крстареће ракете, па чак и тактичке пројектиле.

Извор: Новости/Р.Драговић