Србија

ВРЕМЕНСКИ РОЛЕРКОСТЕР: Забелеће се Србија, пашће и до 25 центиметара снега – у овим деловим земље НЕВРЕМЕ И МИНУС

Данас јаче погоршање времена, падавине и умерено захлађење. До среде планине региона добијају снег. Сазнајте какво нас време чека у следећих 10 дана према најновијој прогнози.

Данас ће се ка нама ширити утицај јаког, секундарног циклона чији ће се центрар до среде преко Јадрана и источних делова региона премештати даље на североисток, пише метеоролог Марко Чубрило у најновијој временској прогнози за Србију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У таквим условима данас над већим делом региона претежно облачно али и даље релативно топло, над средишњим и источним пределима уз јак ветар јужног квадранта (југо, кошава) и удари јужног ветра после подне и рано увече могу бити и олујни. Кише ће повремено бити над западним, северним, средишњим и јужним пределима, док се уз појачање падавина киша у току ноћи ка уторку очекује и над осталим делом региона. Јужни ветар ће у току ноћи брзо слабити и окренути на умерен, а сутра понегде и јак и врло јак северозападни. Са променом правца ветра следи и захлађење те ће се снежна граница у току ноћи брзо спустити на око 750-800 мнв и планине региона ће коначно имати снежне падавине – најављује Чубрило.

У уторак над средишњим и источним пределима претежно облачно, ветровито и умрено хладно уз повремену кишу у нижим и снег преко 700 мнв. Над западом региона мање падавина. Појава суснежице и влажног снега је сутра крајем дана и у току ноћи ка среди понегде могућа и у нижим пределима Србије, источне и североисточне БиХ и истоне Хрватске, посебно тамо где падавине буду јаке, стоји у прогнози.

– Планине ће до среде после подне када се свугде очекује престанак падавина акумулирати од 5цм до 10цм снега, а виши планински предели и већина ски-центара од 15цм, до 20цм, локално и око 25цм. У уторак максимуми у паду у односу на протекле дане и требали би се кретати од +3 до +8 степени Целзијуса – каже Чубрило.

До петка променљиво облачно и прохладно али свакако нормалније време за овај део године. Повремено може бити слабих падавина, кише у нижим и снега преко 800мнв. Јутарњи минимуми од -4 до +3 степена Целзијуса, а дневни макисмуми од +4 до +10 степени Целзијуса што је и даље изанад просека за овај део године, најављује метеоролог.

– За наредни викенд би ка нама ојачало југозападно струјање јер би се над Великом Британијом налазио нов, дубок, циклон. Као последица тога у недељу би максимум на кратко могао бити и преко +13 степени Целзијуса понегде.

Око 17.01. оперативни и контролни прорачуни ГФС-а и ЕЦМWФ-а дају сигнал за пролазно погоршање и захлађење уз кишу и снег на око 700 метара надморске висине. За сада високорезолуциони прорачуни оба модела немају подршку ансамбле чланова и то је захлађење још увек врло упитно – каже Чубрило.

Око 19.01. би свакако опет полако захлађивало, али у овом моменту до око 23.01. нема директог сигнала за јаче захлађење у низијама, закључује метеоролог. Међутим, према његовом мишљењу, ако се овакав тренд настави доћи ће до јачег захлађења.

Извор: Srbija Danas