Србија

ВУЧИЋ ОТКРИО СВЕ: Албанци се нису залетели 20 дана из два разлога

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић је истакао да Срби не могу да трпе зулум наследника Енвера Хоџе Аљбина Куртија на Косову и Метохији.

Председник каже да су га забавиле претње тзв. „анонимуса“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нашли се неки лезилебовићи. Ја сам им одговорио заједно са псима добијеним од шеика – казао је он.

Он каже да годинама неко потцењује стање духа српског народа на КиМ и не слушају шта Срби говоре. Подједнако се то односи на неке на западу, али и на Албанце.

– Борили смо се да сачувамо народ на КиМ и да сачувамо мир. Народ да победите не можете. Они се и вечерас играју. Они мисле да ми то не знамо. Шаљу једну екипу да пређе из јужног у северни део Косовске Митровице. Тек да провоцирају. Не разумеју да немају снагу на северу. Они на северу не могу ништа. Они нису снажнији од Срба. Могу да доведу Светог Петра, они на северу не могу ништа – казао је Вучић.

– Пресудило је то што смо се целу ноћ свађали око речи барикаде и да НАТО изађе са текстом који би први пут обухватио српске локалне заједнице. И кажу Вучић слави победу, а нисте могли осмех да ми видите. Осећам се као прегажен, не сећам се да сам имао тако тежак састанак – додао је он.

Истиче да је суштина да Срби не могу да трпе зулум.

– На барикадама су били борци за слободу. Професори, наставници, медицинске сестре… Сви су били на барикадама – казао је Вучић и додао да је младић који се љубио са девојком изубијан до непрепознатљивости, као и човек који је превозио пиво.

Председник истиче да се Албанци нису залетели 20 дана из два разлога.

Први је што би наишли на тврд орах и схватили би колико је жесток отпор народа. Други разлог је да знају да би стигао снажан одговор Србије и да би били почишћени као метлом – казао је Вучић.

За Едварда Џозефа је рекао да је „албански бот“.

– Бараба најобичнија у Вашингтону која много пара албанских добија. Њима смета што смо одиграли шаховски прецизно, играли смо јако и увек ћемо играти јако – казао је Вучић.

Он је поново упоредио Србе са Галима.

– Решили смо да будемо своји на своје, да чувамо своју земљу и да је не дамо никоме. И шта ће да предузму? – питао је Вучић.

Он каже да се месецима није чуо са руским лидером Владимиром Путином.

– Сам Песков је коректно рекао да нисмо ништа тражили од Русије. Због тога кажу да смо ми нацисти, а Курти обнавља кућу Џаферу Деви. Курти је лично платио 300.000 евра да се обнови његова кућа. Тај мали нациста чезне да буде Енвер Хоџа и не сме никад у очи да ме погледа – казао је председник.

Каже да се неким другима не исплати да не чувају мир и зато им је лакше да уложе новац у његово рушење.

Вучић се захвалио Русији на подршци територијалном интегритету Србије.

– Нажалост, геополитичка ситуација је таква да можемо да се уздамо само у себе – казао је Вучић.

Поводом изјаве Марије Захарове да „компромис Београда и Приштине уз гаранције Запада тешко да се може назвати одрживим“, председник је рекао да сматра исто.

Председник каже да су Лајчак и Ескобар били коректни у преговорима. Захвалио се јунацима и полицијске жандармерије, САЈ-а, Војске Србије…

Албанци су имали само 74 одсто људства у приправности у Гњилану, у Јужној Митровици никад преко 70 одсто нису могли да скупе, објаснио је он. Код нас је тај проценат износио 92 одсто.

За једно вече 90 одсто жандармерије је било спремно, истакао је он.

– Људи су разумели колико се држава бори за мир, али су људи сити неправде, кршења међународног права и права нашег народа на КиМ – казао је он и додао да је 98 одсто Срба са КиМ подржало барикаде.

Хаубице

Председник каже да се Здравко Понош можда смеје због 6 хаубица.

– Знате ли какво је то оружје? 155 милиметара. Можемо да преоремо целу њихову базу за мање од 30 минута – истакао је Вучић, а додаје да смо имали 18 хаубица.

– У његово време нисмо имали ниједну, а да смо имали он би их уништио – истакао је председник.

Додаје да, за разлику од Поноша, он ће увек бити уз свој народ и све политичке и животне последице су спремни да издрже и он и његова деца.

– Каже да сам их извео на барикаде, а ја за барикаде нисам знао – објаснио је он.

Вучић истиче да је дошла гаранција да неће бити хапшени људи са барикада.

Додаје да су представници бивше власти за један дан пустили 1.008 албанских терориста на слободу, укључујући Куртија, Фљору Бровину и браћу Мазреку, а садашња власт се бори да Србе пусти на слободу.

„Нећу бити председник СНС“

Објашњава да бити председник политичке странке не значи да обавља јавну функцију, али да „Цвијетин Миливојевић није неки правник“.

– Не морају да брину, због целокупне ситуације, кренули смо у изборни процес СНС-а. Када се тај процес заврши, идемо на скупштину, и ја нећу бити председник СНС. То онима који су најгори у Србији неће помоћи да победе. Народ види резултате и ко како ради – казао је Вучић.

Економска ситуација

Дефицит нам је 3,3 одсто и то због енергената, тврди Вучић.

– Одличне су вести, данас смо добили податке о приходима од ПДВ-а, акцизе и царине и за 1,1 до 1,4 милијарду више, пошто ћемо ујутру добити коначне резултате – казао је он.

Каже да људи могу да троше паре, а биће довољно струје, гаса…

– Био сам скептик до данас, а сад да нам укинете све, имаћемо свега довољно. Обезбедили смо се на време – рекао је он, али најавио велику битку за енергетику следеће године и додао да је хране у свету све мање.

Тврди и да нам је јавни дуг на ниском нивоу.

– Ми смо на 55 одсто у односу на БДП. Расту плате, пензије… Инфлација је заустављена – има исти ниво као у новембру. Очекујемо стагнацију још један месец, а онда пад. Неће бити зиме за Србију и биће све у реду – казао је Вучић.

Уколико сачувамо мир на КиМ, о економији не морамо да бринемо, закључио је он.

Несрећа у Пироту

За несрећу у Пироту у којој је дошло до цурења амонијака, Вучић каже „Шта ћете? Деси се саобраћајна несрећа…“

– Дешавало се то и раније. Дешава се у целом свету. Реаговали су брзо, нема велике опасности за становништво. Жао ми је људи који су страдали. Трагедија, дешава се сваки дан. Немам појма о томе. Иде воз, па искочи из шина. Ако су поштовани стандарди, онда је то несрећа, а ако нису, одговараће неко за то – рекао је председник.

Одговор Рами

Вучић је одговорио и Едију Рами на његове речи о барикадама као средству политичке борбе.

– Каже Еди Рама да је цинизам да су барикаде проглашене као легитимно средство политичке борбе. Он је мој друг, али да те питам Еди – Како то убијање македонских полицајаца постало легитиман циљ политичке борбе? Па уђоше у владу, а Срби у Црној Гори немају право леба да се наједу. Људи нису дебили. Немојте да потцењујете српски народ – истакао је председник Вучић.

Захвалио се Доники Гервали и Енвер Хоџином наследнику Куртију јер некад раде ствари у нашу користи, иако тога нису свесни, одговарајући на речи Донике Гервале о „неважењу Бриселског споразума у погледу формирања ЗСО“.

– Радује ме што ће главне активности бити усмерене на моје рушење – истакао је Вучић.

Додаје да нису смањени притисци о увођењу санкција Русији.

Ми смо данас рукометашима, одбојкашима, ватерполистима, као и рукометашицама, одбојкашицама и ватерполисткињама пребацили још 4 милиона евра.

– Шта имам њима да пребацујем. Имају права као плеве. Имају пара, лоше су одиграли. Верујем у њих и увек ћу бити уз њих. Вратили су нам веру у фудбал – рекао је Вучић.

Србија наставила раст

Каже да ће из 2022. памтити да је Србија наставила свој раст, напредак, да наша војска снажи, наше здравство снажи, да се ниједног великог пројекта нисмо одрекли, да градимо путеве, ауто-путеве, да нам великом брзином расту плате и пензије…

Каже да је и мајка Николе Недељковића имала прилику да се увери колико нам је боље здравство, јер је имала проблема са срцем због стреса. За њу Вучић каже да она ради на трафици, на минималцу, иако је квалификована за нешто друго, али је захвална што је данас већи минималац него некада.

Повећати ниво породиљског одстуства, пензије да прате плате
Председник је најавио да жели да повећамо ниво породиљског одстуства за прво и друго дете са 12 на 15 месеци и на 18 месеци.

– Да пробамо да мајкама помогнемо – рекао је Вучић.

Каже да ће пензије морати да прате плате.

– То је живот, то је оно за шта се борите, за шта живите – истиче он.

Народу је обећао да ћемо радити све да сачувамо мир и стабилност и да људи живе што боље и да буду сигурни у своју Србију.

– За санкције не обећавам ништа, за Косово и Метохију (шта ће се дешавати) им не обећавам ништа, али и моје размишљање важи више него нечија обећања – казао је он и додао да се то не односи на било какву промену Устава Србије у погледу Косова и Метохије.

Каже и да ће можда бити београдских избора ако опозиција то буде желела.

Сукоб у Украјини

Вучић каже да је тешка година за нама, а ми смо могли да видимо колико је позиција Србије била принципијелна и тачна.

– Не верујем да ће ускоро уследити мир у Украјини. Мир може да уследи кад је јасно да једна страна губи. Пре два или три месеца је било очигледно да је Запад био у победничкој еуфорији, као Русија пре шест месеци. Сада су ствари у пат позицији. Миминијалну иницијативу има Руска Федерација. Руси ратују боље него на почетку. Извукли су поуке. Данас ратују неупоредиво боље него пре шест или девет месеци. То не значи да су то за нас добре вести. Кад нема мира, сви притисци ће на нас овде да иду, да Путину извуку из руку „аргумент Косова“ – рекао је он.

Вучић за Божић у Хиландару

За Божић Вучић иде други пут на Хиландар.

– Идем са старијим сином Данилом. Вукан је још мали да издржи бдење. Са старијим сином ћу провести Бадње вече и Божић. Хвала свим монасима Хиландара који нас примају. то су дивни људи, бескрајно сам им захвалан колико се моле за Србију – рекао је Вучић.

Председник је грађанима пожелио срећну Нову годину и поручио им да „нема предаје“.

Кад су жеље у питању, он каже да лично жели да му деца буду жива и здрава, а професионална да имамо више деце у Србији.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс