Србија

ВУЧИЋ САОПШТИО СЈАЈНУ ВЕСТ: Пронађено још једно велико налазиште злата у Србији

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је откривено још једно место са још више злата у Србији него у Жагубици.

Председник није прецизирао о којој је локацији реч, али је навео да је то једно од највећих налазишта у свету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да тачну локацију знају само он и још једна особа.

– Не покушавајте да сазнате док не почнемо да радимо свој посао, јер кад се сазна следи скок цена по 10 и 50 пута – поручио је он и изразио жаљење што је Србија пропустила прилику да искористи налазишта литијума.

Додао је да ће сви радити најбоље што могу без обзира на то што нас чега тешка година, посебно јун, јули, август и септембар.

– Из ове коже не можете, преживела је Србија и у много тежим ситуацијама – рекао је председник на крају обраћања јавности поводом преговора о Косову и Метохији.

Како је раније саопштило министартво, недавно је такође нађено богато лежиште злата.

– До данас реализованим истражним активностима на локалитету Чока Ракита пронађено је богато лежиште злата чије су прелиминарно одређене димезније 500м x 250м x 80м. Чока Ракита се налази у општини Жагубица, око три километра југоисточно од Пројекта злата Тимок. Прелиминарни резултати технолошких испитивања показују и да је могуће произвести чист концентрат злата, са укупним искоришћењем злата већим од 93 одсто – пише у саопштењу ресорног министарства.

– Потенцијалне резерве значајне су са аспекта количине руде, садржаја злата, што у перспективи може бити од великог значаја за економију целе земље, посебно за регион источне Србије. Оно што треба напоменути, јесте да је пројекат у фази истраживања, да је потребно кроз нова истраживања потврдити ове добре резултате, а након тога израдити елаборат којим ће се извршити верификација ресурса и резерви, поручила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.

Извор: Блиц