Србија

ВУЧИЋ ЖЕСТОКО ОДГОВОРИО ШОЛЦУ! Да ли је могуће да је ОВО ИЗЈАВИО?

Фото: Инстаграм принтскрин

Омча око врата Србије се све више стеже, пртисици који долазе са запада због Косова и Метохије су никад жећи, али председник Вучић је имао само једну поруку на ова најновија дешавања – Србију ћемо сачувати и одбранити!

– Јуче је био један од најтежих дана за нашу земљу и никада нисам крио од људи у Србији, када се такве ствари догађају. Имаћемо много мука и проблема са којима ћемо се суочити у будућности, зато нам је потребно јединство – рекао је Вучић у суботу када се путем Инстаграма обратио грађанима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Као што је до сада увек био случај, Вучић није крио од грађана Србије каква је ситуација око Косова и Метохије и са каквим се све притисцима суочава наша земља. То неће урадити ни сада. Председник ће се вечерас у 20 часова обратити грађанима и саопштити им најновије информације, као и потезе које ће Србија да повуче.

Баш као што увек јавност обавести о најновијим дешавањима, тако увек и западним силама и њиховим лидерима одговори онако како су заслужили, без икаквих устезања и размишљања о могућим последицама.

Тако је било и у јуну 2022. године када је у Београд стигао и немачки канцелар Олаф Шолц, који је вероватно очекивао да ће само његово присуство бити довољно да Србија на челу са председником Вучићем попусти, међутим, добио је одговор какав није очекивао.

– Ми на притисак којим неко неком запрети па ви то морате да учините не реагујемо. Ми смо данас први пут сазнали да се тражи међусобно признање. То никада нико из Европе није говорио, само су Американци то установили пре три године. До сада је из Европе увек била порука о „нормализацији односа“. Данас смо чули први пут на конференцији у Приштини. Ако ви мислите да треба да нам претите зато што штитимо повељу Уједињених нација, онда у реду, ви свој посао, ми свој посао. Ми никада нисмо кочили дијалог. Немојте да се љутите што је наш однос према Косову другачији од вашег, јер онолико колико ви волите територијални интегритет Украјине, толико ми волимо територијални интегритет Србије. Ми никада нисмо бежали од обавеза, знамо да је то услов за пријем у ЕУ, ми смо увек спремни за дијалог, за разговор о несталима, о свему. Већ сам довољно матор и довољно политички ветеран да не обаћам пажњу ако ме неко не разуме када кажем да не реагујем на уцене и претње – рекао је тада председник Вучић.

Поред Косова и Метохије, Србија је на мети запада и ЕУ и због санкција Русији, које наша земља није увела јер се води личним интересима.

– Не, Србија није сагласна са кршењем територијалног интегритета неке земље, ми смо то и осудили у Савету УН због напада на Украјину. Што се тиче санкција, ми имамо другачији став из много разлога. А у чему је разлика када неко без одлуке СБ УН изврши напад на Србију и у чему је разлика кад неко спроведе напад на Украјину без одлуке СБ УН? Само ми објасните у чему је разлика? Ми Срби знамо какве су санкције и не верујемо у политику санкција. Са друге стране, ми са Русијом имамо пријатељске односе. Хоћу да вас упознам са чињеницама које су мало другачије из нашег угла и не заборавите да по питању Косова имамо подршку Русије у СБ УН, а о енергентима да не говоримо. Да не причам како се овде организују проруски протести, а у ствари су протести против мене. Прича се како сам погазио уговор о енергетици, а нисам. Лавров кад оде у Турску онда вам Турска није крива, а кад треба да дође у Србију, онда вам Србија јесте крива. То се тако представља и у вашим медијима. Могли сте и до сад без Србије, вас да боли не може ништа, може само нама да фали. Ми морамо да навикнемо на такав однос и ја сам само захвалан савезном канцелару Немачке који каже да је врло заинтересован за приступ Србије ЕУ – јасан је био тада председник Вучић.

Баш као што је тада одбрусио немачком канцелару Шолцу и није желео да ћути, неће ћутати ни сада, када се Србија суочава са никад јачим притиском.

Нека свима буде јасно, Србија се никада док је на њеном чеку Александар Вучић неће одрећи своје територије, ма колика сила да јој прети.

 

 

Извор: Информер