Свет

ЗАПАД И УКРАЈИНА У ШОКУ: НАТО ПВО системи „слепи“ за руске ракете

Необичан ракетни напад на Украјину открио је „слепило“ система ПВО НАТО-а, пише кинеско издање Сохуа.
Неколико пута 14. јануара није се огласила узбуна за ваздушни напад у Украјини. Украјинске друштвене мреже од самог јутра биле су испуњене порукама о доласку пројектила и експлозијама у Кијевску област и Николајевску област. Надлежни су дуго ћутали и нису давали недвосмислене коментаре о томе шта се догодило.

Касније је гувернер Кијевске области Алексиј Кулеба рекао да је ударац погодио критични инфраструктурни објекат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након тога је из кабинета председника Украјине саопштено да су мете напада на Кијев и инфраструктурни објекти.

Чудна ствар у вези са овим мистериозним нападима, рекли су кинески стручњаци, је да системи раног упозорења једноставно нису функционисали.

„Једна од необичности је да системи противваздушне одбране многих земаља НАТО-а у Украјини нису реаговали.

Пре данашњег напада, чак ни у Кијеву, није било упозорења ПВО. Разлог може бити у томе што је руска војска користила хиперсоничне ракете, тако да украјински ПВО системи уопште нису реаговали“, наводе аналитичари Соху.

Украјина тренутно користи разне западне системе противваздушне одбране из САД, Британије, Немачке и других чланица Алијансе.

Према кинеским стручњацима, ако је Русија заиста користила хиперсоничне ракете, онда су западне земље имале озбиљан проблем – њихови савремени системи били су беспомоћни пред овим оружјем.

„Ако су ове информације тачне, онда се намеће само један закључак: пред руским хиперсоничним пројектилима, ови системи су се показали глуви и слепи“, наводи се у публикацији.

Још једна необичност је да украјинске власти током дана нису могле да дају тачну процену колико је тачно објеката погођено. Само увече министар енергетике земље Херман Галушченко рекао је да су инфраструктурни објекти оштећени у пет региона Украјине.

Све се међутин поклапа са гласинама да ће Русија у Украјини почети да користи ново оружје које до сада није користила. Да ли су у путању хиперсоничне ракете или неко ново оружје Русије, још се не зна.

Извор: Wебтрибуне.рс