Свет

ЗЕЛЕНСКИ СЕ ЗАХВАЛИО: Стижу…

Фото: Фејсбук принтскрин

Председник Украјине Володимир Зеленски поновио је свој позив да се Украјини пошаље више оружја уз речи: „Терористичка држава другачије не разуме.“

САД и Француска не искључују могућност испорука борбених авиона, Пољска би то подржала.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сједињене Државе и Француска не искључују могућност испорука борбених авиона Украјини. На питање да ли Вашингтон разматра ту опцију, Џон Фајнер, заменик саветника америчког председника за националну безбедност, рекао је за МСНБЦ да ниједан систем наоружања није искључен. Подршка ће, каже, бити прилагођена ономе што је Украјини потребно и „о томе ћемо веома пажљиво разговарати“, рекао је Фајнер.

Према извештајима британских медија, председник Одбора за одбрану француске Народне скупштине Томас Гасију дао је сличну изјаву у Лондону: „Морамо да испитамо захтеве од случаја до случаја и притом да сва врата оставимо отвореним.“

Подршка из Пољске

Пољска влада саопштава да ће подржати НАТО ако одлучи да испоручи борбене авионе Украјини. „Мислим да ми, НАТО, морамо да будемо храбрији“, рекао је премијер Матеуш Моравјецки у изјави за француску телевизију ЛЦИ. Али, како је нагласио, то може бити само одлука НАТО у целини. С друге стране, немачки канцелар Олаф Шолц искључио је могућност испоруке борбених авиона.

Претходно је украјински председник Володимир Зеленски поновио да су његовој земљи потребне даље испоруке оружја, поред сада обећаних борбених тенкова. „Руска агресија се може зауставити само адекватним оружјем“, рекао је Зеленски у свом редовном вечерњем видео-обраћању.

Потребни су између осталог, како каже, и борбени авиони. „Терористичка држава другачије не разуме“, рекао је Зеленски. Најновији талас руских напада у четвртак, у којем је за само неколико сати убијено најмање 11 људи то је поново показао, нагласио је председник Украјине.

И Канада испоручује тенкове

Зеленски се у свом говору захвалио Канади која је нешто пре тога најавила да ће у наредним недељама такође испоручити четири тенка Леопард. Канадска министарка одбране Анита Ананд рекла је да њена влада разматра могућност да касније пошаље још тенкова. Поред тога, канадски војници требало би да помогну својим украјинским колегама у обуци за коришћење тенкова.

У међувремену, први украјински војници стигли су у Немачку где ће се обучавати за коришћење борбених возила пешадије Мардер. Група је слетела у Келн у четвртак и ускоро би требало да почне обуку, јавља агенција дпа позивајући се на безбедносне кругове. Поред Леопарда, Немачка Украјини испоручује и 40 тих оклопних возила.

Савет Европе тражи да се оснује суд за ратне злочине

Парламентарна скупштина Савета Европе једногласно је позвала на оснивање међународног трибунала за ратне злочине. Суд у Хагу требало би да процесуира политичке и војне лидере Русије, као и њеног савезника Белорусије, који су „планирали, припремили, покренули или извели“ агресорски рат против Украјине, саопштила је скупштина у Стразбуру.

У међувремену је Јапан најавио пооштравање санкција. То се односи на“робу којом би Русија могла да унапреди своје одбрамбене способности“. Биће замрзнута и имовина три предузећа и 22 физичка лица, саопштило је Министарство привреде, трговине и индустрије у Токију.

Извор: Дојче веле