Русија

Жртве се мере стотинама! Напад изведен ракетом М-31

Ракетирање средње школе број 19 у Макајевки у којој је страдао велики број мобилисаних резервиста руске војске главна тема је украјинских медија, али Руса на Телеграму.

Званични руски медији о томе не спомињу ни слова како је дошло до напада на шклоу коју су користили резервисти, и која је била складиште муниције. Иначе како су саопштили руски војни аналитичари у срушеној школи од средине децембра боравили су припадници 14444. пука, где је био постављен и магацин са муницијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Скоро два дана од тог догађаја о коме се скоро ништа није знало, чини се да све знамо, осим о броју жртава са којим се лицитира.

Па, тако спомиње се број од 50, 73, 79, 89, 100, 150, 400, па и до 500 мртвих (последње две цифре заступа Кијев) до неколико стотина рањених. Неки тврде да је у овом ракетном нападу погинуло и 70 вагнероваца.

Број рањених спомиње се на 150 па до 300.

Неформалне руске процене говоре о 70 мртвих са теденцијом да се та бројка повећа на 110. У нападу је рањено њих око 100.

Неки наводе да је већина страдалих резервиста било из Саратовске области и Уљановског региона.

Такође нема уједначеног става о томе колико је ракета ласнирано и ту се лицитира са бројевима, једна, четири и два комплета по 18 ракета, што би било укупно 36.

На друштвеним мрежама појавили су се и снимци ласнирања ракета из ВЛРС ХИМАРС где се види испаљивање салве ракета. Пошто се виде два лансера на снимку закључује се вероватно да су кориштена два лансера.

За сада једино је познато да је школа разорена са ракетом М-31 која се лансира из ХИМАРС-а и има оперативни одмет од 15 до 84 км и бојеву главу тежине 90 килограма.

И ову последњу цифру спомињу Твитераши блиски властима у Кијеву, док на снимцима који су објављени може видети и то да се тачно види једна детонација ракете.

У цлеу причу укључио се и Игор Грикин, односно Стрелков у коме он наводи да је већина страдалих мобилисани грађани Русије и да су страдали скоро сви када је експлодирало складиште муниције и опреме поред зграде у којој су спавали резервисти.

Он наводи да је велики број несталих и да је листа подугачка и да се број рањених и мртвих мери стотинама.

На Телеграму на руским страницама се већ говори о кривици одговрних ко је сместио резервисте на само 10 км од линије фронта.

С друге стране украјинска пропаганда је видела својих пет минута да унесе немир у руске редове слањем порука да су лидери ДНР главни кривици за трагедију руских резервиста, иако команду над свим снагама на истоку Украјине има руска војска.

Мобилисани према руским изворима тврде да одговорност сноси командант пука пуковник Роман Еникеев јер није преселио једницу у складу са ситуацијом на фронту него је извршио наређење претпостављених. Такође спомиње се да крициу за напад сноси и прекомерна употреба телефона и рад украјинских агената на терену.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс

Ознаке