Русија

„АКО СТЕ НОРМАЛНИ, НАПУСТИТЕ ГРАД“ Руси стежу обруч

Зеленски верује да његове јединице могу да се успешно боре против Руса док не добију од Запада обећану помоћ, а затим ће кренути у контраофанзиву.

Председник Украјине Владимир Зеленски казао је за Би-Би-Си да су руске снаге већ кренуле у очекивану офанзиву, и то у неколико праваца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено је украјинска влада позвала грађане Артјомовска, који зову Бахмут, да одмах напусте град.

– Ако сте нормални и лојални грађани који поштују законе морате без чекања да напустите град – написала је у „Телеграм“ каналу потпредседница владе Ирина Верешчук и додала да се у граду налази око 6.000 становника, чији су животи у опасности.

До рата је Артјомовск имао око 70.000 људи и познату производњу пенушавих вина, као и фабрику за прераду обојених метала, уз две фабрике машина.

Потпредседница украјинске владе сматра да цивили који су остали у Артјомовску стварају допунске проблеме:

– Ви сметате нормалном раду украјинској војсци и њиховој безбедности – поручила је Верешчукова.

Истовремено, министар спољних послова Дмитриј Кулеба казао је немачким новинарима да се војска бори за сваки метар Артјомовска и браниће га колико буде могла, јер ако се напусти, Руси ће кренути да освоје други украјински град.

Московски војни експерт Иван Коновалов објашњава да ће заузимањем Артјомовска руске јединице кренути ка Константиновки, затим Славјанску и Краматорску. Због тога украјинска војска пребацује војнике са југа на север. Какви се артиљеријски дуели воде доказ је да обе стране троше веома велики број граната. Коновалов тврди да су Руси појачали ПВО како би се заштитили од вишецевни америчких бацача „хајмерс“.

Изјава заменице америчког државног секретара САД Викторије Нуланд да су војни објекти на Криму легитимни циљ за украјинску војску изазвала је бројне коментаре у руским медијима. У њима се истиче да Нуландова на тај начин охрабрује руководство у Кијеву, што само може да изазове још жешћу реакцију Москве.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Новости

 

Ознаке