Свет Србија

АКО ЗЕЛЕНСКИ ОВО УРАДИ, А ТИЧЕ СЕ КОСОВА! То ће променити Европу заувек!

Фото: Фејсбук принтскрин

Пет европских земаља ће морати да бира између украјинског председника Володимира Зеленског и руског председника Владимира Путина

Бивши заменик шефа мисије ОЕБС на Косову и Метохији Едвард Џозеф рекао је данас да председник Украјине Володимир Зеленски има кључ да промени динамику ствари на целом Западном Балкану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Џозеф је у Комитету за спољне послове у британском парламенту изјавио да ће Зеленски „признањем независности Косова извршити промену“.

Тада би пет држава ЕУ, додаје Џозеф, које не признају независно Косово, „биле остављене да бирају између њега и руског председника Владимира Путина“, пренела је „Коха“.

– Уколико Зеленски устане и каже да је признање Косова у интересу Украјине и да Украјина признаје независност Косова, укључујући и интервенцију НАТО, онда то мења динамику ствари. Приволите Грчку, а након што дође Грчка, доћи ће и друге земље. То ће направити ситуацију државама из ЕУ које не признају Косово да се сврстају или уз Зеленског или уз Путина – рекао је Џозеф.

Џозеф, предавач на Школи за напредне међународне студије Универзитета Џонс Хопкинс, рекао је да је европски предлог најбоље што може да се уради између Приштине и Београда у овом тренутку.

Али тврди и да то неће решити проблем.

– Споразум који је склопљен је најбоље што околности дозвољавају, нуди конкретна билатерална побољшања, али не мења статус гета за Косово или чак потенцијално не утиче на односе Србије са Русијом – рекао је Џозеф.

Џозеф је окривио пет земаља ЕУ – Грчку, Кипар, Словачку, Румунију и Шпанију које не признају Косово, наводећи да су тиме реафирмисале позицију Србије.

– Директно, ове државе дају Београду полугу да нападне суверенитет и функционалност три од четири суседне државе, у којима Срби живе у значајном броју, у Босни и Херцеговини, на Косову и у Црној Гори – рекао је Џозеф.

Џозеф је рекао да само у Хрватској Београд не утиче на тамошње Србе и да се тамошњи Срби понашају као обични грађани, а не као сепаратисти

Он је додао да Србија према споразуму треба да одустане од покушаја да „блокира чланство Косова у међународним организацијама“, али додаје да не контролише Србија чланство Приштине у НАТО и Европској унији, већ пет држава ЕУ.

Што се тиче Заједнице српских општина, Џозеф је рекао да би то требало да буде питање коначног статуса.

– Аутономија у било којем облику, па и бенигном, је питање коначног статуса, посебно у српској заједници са сепаратистичком мотивацијом. Тако су хрватски Срби добили ово удружење, али прво су били присиљени да прихвате хрватске законе. Потребна је аутономија, онда када прихвате суверенитет државе у којој ће се вршити, то је врло јасно. Проблем је у томе што је ЗСО обавеза ранијег споразума, а не последњег споразума – рекао је он.

У међувремену, Џозеф је, коментаришући оцену бившег британског дипломате Ентонија Монктона да је „Србима НАТО бомбардовање дубоко усађено у сећања и да то не треба заборавити“, рекао да је Запад одмах после 1999. стао на страну Србије.

– Зауставили смо албански устанак у Прешевској долини. Направили смо специјални суд у Хагу, који суди само Албанцима, односно злочинима које су починили Албанци, а не Срби, док смо 2020. године натерали председника једне републике Хашима Тачија да поднесе оставку и оде у Хаг, где одговара на оптужбе за злочине почињене над Србима. Такође, Џозеф Бајден, док је био потпреседник САД отишао је у Београд, не да се извини за поступке НАТО, већ да изрази саучешће због изгубљених живота. Доказано је да се не ради о великој Албанији, да се не ради о кажњавању Срба, већ о реакцији на агресију – напоменуо је Џозеф.

 

 

Извор: Srbija Danas