Свет

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ: Рат ће се проширити са територије Украјине

Две недеље пред годишњицу почетка руске агресије на Украјину на фронту је и даље подједнако и крваво и неизвесно. Победник се не наслућује, јер су по свему судећи обе стране спремне да иду до краја.

Институт за изучавање рата саопштио је да су руске снаге покренуле нову велику офанзиву на истоку Луганске области и да предстоје жестоке борбе. Један од првих руских циљева је да се коначно освоји Бахмут који се напада од 1. августа прошле године, а затим да се настави освајање линије јужно према Краматорску. Постоје наводи да је за испуњење тога Владимир Путин лично одредио рок до краја марта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тај термин се подудара са предвиђеним роком за испоруку немачких тенкова „Леопард 2“. Војни аналитичари указују да се Путину управо због тога жури – да би војска заузела позиције, укопала се и спремно дочекала март да уништава тенкове. Паралелно, Путин тврди да снабдевањем Украјине немачким тенковима угрожава руску безбедност.

Челник руског министарства одбране Сергеј Шојгу упозорава да се тиме ефективно увлачи НАТО у сукоб, а Димитриј Медведев најављује да Руска Федерација мора што пре повећати производњу ратног наоружања и тенкова како би одговорили на западну помоћ Кијеву.

У Русији се мобилизација наставља, а у Украјини се 50.000 војника обучава за руковање новим наоружањем. Председник Украјине Володимир Зеленски налази се на европској турнеји где од лидера тражи додатну помоћ и чак борбене авионе, тврдећи да су му неки лидери то и обећали!

Да ли све ово указује да се 351. дан рата и у сусрет годишњици ни не слути крај сукоба?

У емисији Усијање на ову тему своја гледишта износе Срећко Ђукић, дипломата и некадашњи амбасадор Србије у Белорусији и проф. Часлав Копривица са Факултета политичких наука у Београду.

Ђукић сматра да ситуацију не траба анализирати на основу изјава руских и украјинских званичника које су углавном део пропаганде обе стране.

– Све треба темељније анализирати. Оно што је тачно јесте да фронт скоро целом својом дужином ради и да је руска офанзива практично почела. Она траје од кад је Герасимов преузео команду. Бахмут се брани и битка за Бахмут траје већ 6 месеци. То показује колико руске стране нападају, а колико се украјинске снаге бране – рекао је Ђукић и додао:

– Ради се о доказивању снаге једне и друге армије у очекивању једног жешћег руског напада. Ипак, не би се рекло на основу тренутног стања да ће доћи до неког масовнијег напада. Украјинске снаге се за сада успешно бране. У позадини те битке на фронту, Украјина спрема макар три корпуса која треба да буду носиоци контраофанзиве која ће уследити онда када добију оно оружје које је обећано.

Копривица је коментарисао наводе из Украјине да је Русија анитевропска сила.

– Прича о Русији као о антиевропској сили је одавно позната. Још у доба првог светског и дугог светског рата се говорило да је СССР азијска сила и да тамо владају Јевреји. Што се тиче европејства Украјине онда треба да знају да је тамо и пре почетка специјалне војне операцији у Украјини на делу рехабилитацијиа нацизма. Они су данас споменик генералу који је ослободио Кијев 1943 уништили. Издали су поштанске марке у спомен дивизије Галичина, а то је СС трупа формирана у западној Украјини. Имамо на делу нешто што је трагично, за шта смо мислили да је иза нас, а очигледно није – оценио је Копривица.

Додао је да према његовом схватању запад затвара очи пред нацификацијом Украјине.

– Запад не може да не види која обележја носе украјинске снаге. Или жмуре на оба ока на обнову нацизма или неко сматра да треба предузети ревизију другог светског рата. Харченко је рекао: Не ратујемо ми против Украјине него запад ратује против нас на територији Украјине. Ако је реч о рату запада против Украјине онда уопште не мора да значи да ће он све време остати на територији Русије. Имате ситуацију која је веома алармантна. Имамо потврду да су северни ток 1 и 2 уништени од Америчких снага.

Ђукић сматра да не треба наседати на руску пропаганду:

– Ја бих руску пропаганду одбацио са стола. Тврдити да у Украјини постоји нацизам и фашизам и да је Европа нацистичка то је апсолутно неприхватљиво. Постоје такви инциденти у Украјини, али постоје и у свакој европској земљи па и у Русији. Не може се никако говорити да је цела Украјина таква. Русија је далеко надмашила Совјетску пропаганду. Ово је најпогрешнији рат који је Русија повела у својој историји који ће оставити страшне последице.

Копривица је констатовао да у Ђукићевом излагању има неистина на шта је Ђукић одговорио:

– Код вас су све неистине од почетка до краја, ако ћемо тако, али та тема није предметна. Није интересантна. Ми морамо узроке анализирати. По мом убеђењу Русија је све изгублила овим ратом. Она до краја овог века неће те санкције скинути са грбаче.

Копривица је паролу „Слава Украјини“ коју како каже често изговара Володимир Зеленски упоредио са Усташком паролом „За дом спремни!“

– Ако се говори о томе да ли има или нема нацизма у Украјини треба погледати говоре Зеленског. Сваки се завршава са слава Украјини. А знате шта је то? То је еквивалент хрватском за дом спремни. Украјина се потпуно одриче своф антифашистичког наслеђа – каже Копривица и додаје:

– Што се тиче рата, Он јесте велика трагедија и говори о неспособности руских обавештајних служби које нису могле да предупреде овај ужас који се десио нацификацијом Украјине. Није ми јасно како је Русија то могла да допусти. Да је 2014. године запад успео у ономе што намерава, Русија би у геополитичком смислу била мртва.

По питању даљег развоја ситуације на фронту Ђукић је изразио уверење да ће украјинска војска знатно ојачати.

– Има неколико чланака које је писао Залужни. Он је рекао да бисмо били равноправни у рату са својим окупатором морамо имати исто наоружање као наш противник. Требају им тенкови јер немају тенкова. Требају им ракете, јер онда Руси неће смети да их гађају, знајући да ови могу да им узврате. И требају им авиони, јер Руси имају авионе, а Украјина их нема. Наоружавање украјинске војске иде по свим Нато стандардима. Целокупна обука украјинске војске, такође. Украјинска војска ће бити једна од најачих војски у оквиру НАТОа. Украјина може да ангажује милион војника. Њихово оружје је савременије од руског – рекао је Ђукић.

Копирвица је другачијег мишљења и сматра да Русија има врхунски обучено људство у резерви.

– Не видим ствари тако, више их видим као што их виде Руси. Трећину становноштва у Украјини чине Руси. Има људи који се присилно мобилишу и то је један јако тужан призор. Кад је реч о броју војника, већ се сада говори о новом таласу мобилизације у Русији. И даље је преко 100.000 њих на обуци. Ако имате резервисте обучене у толикој мери они ће бити способнији као ударна снага – каже Копривица.

 

 

Извор: Курир